Magtfulde institutter advarer britisk regering: Hård Brexit-kurs skaber usikkerhed og skader landet

Verdens tre største kreditvurderingsselskaber advarer imod den »hårde« britiske Brexit-kurs, der skaber stor usikkerhed og allerede nu svækker de britiske vækstudsigter. EUs chefforhandler, Michel Barnier, skærper også tonen efter den seneste kække melding fra udenrigsminister Boris Johnson.

Brexit-forhandlingerne mellem Storbritannien og EU tager på mandag fat på den første fulde uge med forhandlinger mellem EUs chefforhandler Michel Barnier (tv) og Brexit-minister David Davis (th). På forhånd er parterne et godt stykke fra hinanden på afgørende områder, og verdens tre største kreditvurderingsselskaber advarer nu den britiske regering imod den »hårde« Brexit-kurs, som regeringen har lagt, fordi den skaber stor usikkerhed om britisk økonomi. / AFP PHOTO / Ben STANSALL AND Emmanuel DUNAND. (Foto: BEN STANSALL, EMMANUEL DUNAND/Scanpix 2017) Fold sammen
Læs mere
Foto: BEN STANSALL, EMMANUEL DUNAND
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Der er bekymring over den britiske regerings Brexit-strategi hos verdens tre største kreditvurderingsselskaber, der det seneste døgns tid alle har advaret regeringen i London mod den »hårde« kurs, der lægges, fordi den kan få alvorlige konsekvenser for britisk økonomi.

Usikkerheden om udfaldet af Brexit-forhandlingerne får allerede nu de indflydelsesrige kreditvurderingsselskaber til at sænke vækstudsigterne for britisk økonomi, ligesom en yderligere nedgradering af den britiske stats kreditværdighed truer i horisonten.

»Det er fortsat uklart, om den britiske regering vil kunne levere et fornuftigt resultat for Storbritannien. Sandsynligheden for et abrupt - og skadeligt - exit uden en aftale og en tilbagevenden til WTO-handelsregler er øget i forhold til vores forventninger umiddelbart efter folkeafstemningen, fordi regeringen foreløbigt har forfulgt mål, der peger på et »hårdt« exit,« udtaler underdirektør Kathrin Muehlbronner fra kreditvurderingsselskabet Moody's i en meddelelse.

Moody’s hovedscenario er dog fortsat, at Storbritannien og EU til sidst bliver enige om en frihandelsaftale, fordi det er i begge parters interesse, men allerede nu sænker Moody’s skønnet for den økonomiske udvikling.

»Den britiske økonomi er begyndt at bremse op, og Moody’s forventer, at den britiske økonomi vil svækkes betydeligt gennem resten af dette år,« skriver Moody’s, der nu ser væksten falde til 1,5 procent i år og kun en procent næste år fra 1,8 procent sidste år.

Også de to andre store kreditvurderingsselskaber - S&P og Fitch - er bekymrede. S&P understreger, at det allerede stærkt svækkede pund som følge af Brexit vil ramme den indenlandske efterspørgsel mere, end det gavner eksporten, mens Fitch ifølge Financial Times ser en »væsentlig risiko« for økonomien på grund af den ustabile politiske situation uden en majoritetsregering i Storbritannien.

Tvist om skilsmisseboet

Usikkerheden bliver ikke mindre af, at de vigtigste britiske ministre kommer med ganske forskellige udmeldinger. Udenrigsminister, Boris Johnson, sagde således tirsdag i Underhuset, at der ikke er noget alternativ til at lave en aftale med EU, selv om både premierminister, Theresa May, og Brexit-minister, David Davis, har truet med, at »ingen aftale er bedre end en dårlig aftale.«

Samtidig var Johnson til gengæld uforsonlig i forhold til den politisk giftige opgørelse af Brexit-boet. Boet kan efter 44 års EU-medlemskab med et hav af økonomiske forpligtelser ifølge EU-Kommissionen løbe op i så meget som 450 milliarder kroner. Johnson sagde, at et passende udtryk for den størrelse beløb er »go whistle«. Det kan frit oversættes til, at det må EU »skyde en hvid pind efter.«

Davis’ rådgivere lod dog senere på dagen Financial Times forstå, at intet er ændret i den britiske linje, og at briterne således fortsat også forbereder sig på scenariet uden en aftale.

EUs Brexit-chefforhandler, Michel Barnier, sagde onsdag på et pressemøde i Bruxelles, at opgørelsen af boet er afgørende for EU af flere årsager. Én ting er selve milliarderne, der ellers vil mangle. Noget andet er, at der ellers ikke vil være tillid til at forhandle en aftale om alt det andet på plads, herunder den frihandelsaftale som briterne stræber efter.

»Vi kan kun lave en aftale om fremtidens forhold, hvis der er tillid mellem parterne,« sagde Barnier og tilføjede, at der hverken er tale om en regning eller en straf, men alene en opgørelse af de forpligtelser og rettigheder, som briterne selv har skrevet under på gennem årene.

»Vi kræver ikke én euro af briterne, som de ikke har forpligtet sig til,« sagde Barnier.

Uret tikker

På mandag mødes Barnier og Davis til den første fulde uge med Brexit-forhandlinger, der især vil handle om rettighederne i fremtiden for de nuværende EU-borgere i Storbritannien og for de briter, der bor et andet sted i EU. Også her understregede Barnier, at der stadig er betydelige forskellige på positionerne - ikke mindst om rettighederne for familiemedlemmer og EU-Domstolens fremtidige rolle i forhold til at sikre rettighederne - ligesom EU fortsat mangler flere detaljer fra briterne.

Adspurgt om Johnsons »go whistle«-kommentar, svarede Barnier med reference til den pressede tidsramme på to år til at nå en skilsmisseaftale:

»Jeg hører ingen fløjten. Kun uret, der tikker.«