Magtfuld premierminister har kurs mod præsidentposten i Serbien

Foreløbige resultater viser, at Serbiens premierminister, Aleksandar Vucic, sikrer sig en jordskredssejr.

Serbiens nuværende premierminister, Aleksandar Vucic, ankommer til et valglokale i Beograd sammen med sin datter Milica. Scanpix/Oliver Bunic Fold sammen
Læs mere

Kun én enkelt ting har der på forhånd været usikkerhed om ved præsidentvalget i Serbien søndag: Sikrer premierminister Aleksandar Vucic sig sejren i første eller anden valgrunde?

Den første prognose, efter at valgstederne lukkede klokken 20, viser, at Vucic vinder en overbevisende valgsejr med 58 procent af stemmerne.

En anden prognose tyder på, at præsident får omkring 55 procent af stemmerne.

Holder han sig over de 50 procent, når det endelige resultat ligger klar om senest fire dage, er han valgt til præsident i første runde.

»Valget har vist, at et stort flertal af serberne ønsker en fortsættelse af den europæiske vej, men samtidig vil fastholde de tætte bånd med Kina og Rusland,« siger Vucic i en tale søndag aften.

Premierministerens nærmeste rival, tidligere ombudsmand Sasa Jankovic, får ifølge prognosen omkring 14 procent af stemmerne.

Hvis det endelige resultat viser, at ingen kandidat får over 50 procent af stemmerne, holdes en anden og afgørende valgrunde om to uger.

Oppositionen er splittet. Den har dermed ikke kunnet samle sig bag en enkelt kandidat, der kunne udfordre den magtfulde Vucic.

De serbiske vælgere kunne pege på ti forskellige oppositionskandidater ved søndagens valg.

Oppositionen har forsøgt at fremstille søndagens valg som en form for folkeafstemning mod Vucic, som de mener, forsøger at samle magten hos sig selv.

Vucic har været premierminister siden 2014.

Præsidentposten er overvejende ceremoniel og indebærer færre beføjelser end premierministerposten.

Politiske iagttagere tror imidlertid, at Vucic som præsident vil fortsætte med at have stor indflydelse gennem sit parti, Det Serbiske Fremskridtsparti.

»Jeg håber, at dette valg vil sikre stabilitet og en fortsættelse af de økonomiske reformer og økonomiske fremgange,« sagde Vucic, da han tidligere på dagen afgav sin stemme i Serbiens hovedstad, Beograd.

Valgdeltagelsen ser umiddelbart ud til at blive lavere end ved præsidentvalget for fem år siden, hvor 57,7 procent stemte.

/ritzau/dpa