Magtfuld demokrat sendte åben invitation til høringerne – nu sender Trumps folk et brev tilbage

Dagens overblik: Berlingske giver dig her overblikket over dagens vigtigste historier og begivenheder, så du er klædt på til dagens første kop ved kaffeautomaten.

COMBO-US-POLITICS-IMPEACHMENT
Der er tydeligvis magtkamp mellem formanden for retsudvalget i Repræsentanternes Hus, Jerry Nadler, og den amerikanske præsident, Donald Trump, om rigsretshøringerne. Fold sammen
Læs mere
Foto: MANDEL NGAN

Det' sørme - det' sandt - december.

Men det tyder alligevel ikke på, at julefreden har sænket sig over den røde bygning på Slotsholmen i København. Så vi begynder dagens overblik lige der.

Fortsat uenighed om finansloven: Nu synes EL mest utilfreds

Der er nemlig fortsat ingen aftale om finansloven for 2020. Det stod klart klokken 01:30 i nat, da partierne gik hvert til sit efter fem og en halv times forhandlinger. Nu skulle det være Enhedslisten og ikke de Radikale, der er mest på tværs.

Parterne kom da heller ikke tættere på hinanden i løbet af natten, lød det efter forhandlingerne fra Pernille Skipper.

»De diskussioner, vi har haft omkring finansieringen, trækker måske i den forkerte retning og får det samlede billede af, hvor pengene kommer fra, til at se mindre socialt ud, end det har gjort tidligere,« sagde Skipper.

De Radikale og Enhedslisten ser forskelligt på finansieringen af de politiske tiltag, mens de Radikale og Socialdemokratiet er uenige om udlændingepolitikken.

Søndag aften troppede fire topforhandlere op i Finansministeriet og lagde pres på Morten Østergaard, kan Berlingske fortælle. Men De Radikales leder, Morten Østergaard, synes nu, at det går i den rigtige retning.

»Det lysner på nogle stræk, men de sidste knuder skal lige løsnes på samme tid, før det hele falder i hak. Jeg synes, at det er værd at komme tilbage i morgen,« sagde Østergaard.

Finansminister Nicolai Wammen (S) brugte sin taletid på at sænke forventningerne til  udfaldet.

»Vi kommer ikke til at løse alle problemer med denne finanslov, men vi kommer til at tage nogle rigtig vigtige skridt,« sagde Wammen.

Forhandlingerne fortsætter 11:00 i dag.

Pernille Skipper fra Enhedslisten taler med pressen før forhandlingerne om finansloven fortsætter i Finansministeriet, søndag den 1. december 2019. Fold sammen
Læs mere
Foto: Philip Davali.

Trumps hold afviser at deltage i høring i rigsretsproces

Retsudvalget i Repræsentanternes Hus inviterede i sidste uge præsident Donald Trump og hans jurister fra Det Hvide Hus til at udspørge vidner og være til stede ved de offentlige høringer i rigsretsprocessen.

Men Det Hvide Hus afviser forespørgslen, da det ikke mener, at processen foregår på ordentlig vis.

Man kan ikke forvente af Trump og hans jurister, at »de vil deltage i en høring, så længe der ikke er sat navn på vidner, og mens det stadig er uklart, om retsudvalget vil give præsidenten en fair proces igennem yderligere høringer,« skriver Trump-rådgiver Pat Cipollone i et brev, der er sendt til udvalgets demokratiske formand, Jerrold Nadler.

Netop Nadler prøvede i sidste uge at lægge pres på præsidenten med en åben invitation.

»I bund og grund har præsidenten et valg: Han kan gribe denne mulighed for at være repræsenteret i rigsretshøringerne, eller han kan holde op med at beklage sig over processen,« lød det fra Nadler.

I sagen mistænkes Trump som bekekendt for at forsøge at presse Ukraines præsident til at undersøge, om der kan findes smuds på tidligere vicepræsident Joe Bidens søn, Hunter, der har været viklet ind i investeringer i Ukraine.

Joe Biden forsøger lige nu at blive Demokraternes præsidentkandidat og kan dermed blive Trumps hovedrival ved valget næste år.

Ny rapport advarer om højreekstremistisk trussel i Danmark

»Højreekstreme budskaber og miljøer er i bevægelse og må i højere grad tages alvorligt«.

Sådan lyder det i en ny rapport fra TrygFonden og sikkerhedsfirmaet CERTA Intelligence & Security. Det er den tidligere chef for Politiets Efterretningstjeneste (PET) Jakob Scharf, der står i spidsen for CERTA, og han fortæller, at selvom terrortruslen i Danmark først og fremmest kommer fra den militante islamisme, så skal man ikke være blind over for truslen fra det højreekstremistiske miljø.

»Det kan gå meget, meget hurtigt, at en person bliver radikaliseret rent online og bliver inspireret af de her højreekstreme ideologier til at foretage angreb på egen hånd,« siger han.

Du kan læse meget mere om rapporten her.

Derudover skal der lyde en anbefaling herfra til også at læse om historien om Peter, der lignede en ensom teenager, men som i virkeligheden levede et dobbeltliv på hemmeligt nazi-netværk.

Klimatopmøde: Fem spørgsmål og svar om COP25

Egentlig var det Chile, der skulle have beværtet årets klimatopmøde, COP25, men på grund af uroligheder i landet, bliver det i stedet Spaniens hovedstad, Madrid, der udgør rammerne, når det hele går i gang mandag.

Berlingskes videnskabsjournalist og klimaekspert Lars Henrik Aargaard har i en optakt til COP25 svaret på et par af de spørgsmål, mange af os nok sidder med.

Det sker her.

Der kan du blandt andet læse om, hvorvidt Greta Thunberg når frem til Madrid i tide, om hvor vigtigt mødet i Madrid egentlig er - og så er der en graf, der viser den samlede udledninger af CO2 i hele verden siden år 1900. Midt i al snakken om CO2-reduktion, 70 procentsmålsætninger og »klimaundtagelsestilstand« er den bestemt værd at se.

Nå ja, og så kigger Lars Henrik Aagaard også på, hvilken rolle Danmarks klimaminister Dan Jørgensen (S) mon får.

Også det kan du blive klogere på ved at klikke her.

Venstre har raset mod »røde« pressechefer – da Løkke blev statsminister, rykkede en stribe tidligere partisoldater ind i ministerierne

Det har været helt oppe på den store demokratiske klinge.

Et »skråplan inden for dansk forvaltningstradition«, det er »kammerateri og socialdemokratisering af embedsværket« og »skatteyderfinansieret propaganda«.

Anklagerne fra Venstre mod Socialdemokratiet har været hårde, efter at Berlingske har kunnet fortælle, at syv ud af ni nyansatte pressechefer efter valget har tætte bånd til Socialdemokratiet eller dets ministre.

Men da Venstre selv indtog regeringskontorerne som etpartiregering i slutningen af juni 2015, blev en række personer med Venstre-partibogen i orden ligeledes ansat som neutrale embedsmænd i ministerierne kort efter magtskiftet.

Det kan Berlingske nu fortælle.

Julehandlen slår i bak

Siden finanskrisen er julehandlen steget år for år.

Sidste år havde danskerne et merforbrug på ting som mad, vin, tøj, sko og andre vare på i alt 9,4 milliarder kroner i november og december på grund af julen - men i år forventes det tal at blive en lille smule mindre.

Det er Dansk Erhverv, der står bag prognosen, der skyder på, at danskernes julehandel løber op i et merforbrug på 9,2 milliarder kroner, skriver Politiken. Hvis Dansk Erhverv rammer plet, vil det være første gang siden finanskrisen, at julehandlen skrumper.

Det bør dog ikke give panderynker på den danske økonomiske vegne, siger DEs markedsdirektør, Henrik Hyltoft. Han ser i stedet to årsager til, at julehandlen i år kan være på vej mod en lille slankekur:

Dels at danskerne er blevet mere forsigtige med deres penge. Og dels at de typiske julegaver så som tøj, sko og andre forbrugsvare er blevet billigere på grund af ting som Black Friday og international nethandel.

»Derfor behøver det altså ikke betyde, at der komme så mange færre gaver under juletræet, selv om der bliver brugt færre penge på julegaver«, siger Henrik Hyltoft til Politiken.

Han tror til gengæld ikke på, at det er øget klima- og miljøbevidsthed blandt danske forbrugere, der er årsagen til den faldende handel i julemånederne.

Hele historien kan læses her.

DER SKER I DAG

Ny radiokanal går i æteren

De druknede lidt i kampen mellem LOUD og Radio24syv, da retten til en ny DAB-kanal skulle afgøres tidligere på året. Men ikke desto mindre lancerer DK4 i dag deres egen DAB-kanal under navnet Dk4dab. De får ikke public service-penge.

Strid om kunstværk afgøres

Sø- og Handelsretten afsiger kendelse i en strid mellem kunstmaleren Tal R og to forretningsmænd, der har købt billedet "Paris Chic" for at skære det op i mange stykker og genbruge dem i armbåndsure. Maleren mener, at hans ophavsret krænkes og har forlangt, at retten nedlægger et foreløbigt forbud mod opskæringen.

Ny finanslov?

Ja, det er næsten overflødigt at sige: Men alt tyder altså på, at der falder en finanslov for 2020 på plads i dag. Men jungletrommerne buldrede som de fleste ved jo også før weekenden. S-regeringen, De Radikale, Enhedslisten, SF og Alternativet forhandler klokken 11:00 videre om finansloven for 2020.

Vildsvinehegnet færdiggøres

Det sidste hegnsfag af vildsvinehegnet bliver mandag monteret nær grænseovergangen ved Sofiedal. Vildsvinehegnet er knap 70 kilometer langt og strækker sig langs den dansk-tyske grænse.

COP25 begynder i Madrid

FNs årlige ministerkonference om klimaet, COP25, begynder i Spaniens hovedstad. Konferencen varer frem til 13. december.

Dagens...

... citat finder vi i Berlingske.

Komikeren Geo

»Da min far døde, var jeg decideret lettet. Jeg sagde til politiet, at jeg intet ville have med hans begravelse at gøre. Senere blev jeg decideret sur på min søster, fordi hun valgte at bruge 15.000 kroner på at begrave ham. Hun kunne have hyret mig. Så kunne jeg have pisset på kisten for de penge.«


Komikeren Geo - med det borgerlige navn Christian Geo Heltboe - havde en meget anstrengt forhold til sin far. Det fortæller han om i podcasten »Kan man tilgive en psykopat?«, ligesom han har sat ord på over for Berlingske i et særdeles læsværdigt interview om en ødelagt jul, et planlagt mord og en tyranniseret familien.

Artiklen er endnu ikke lagt på nettet, men slår du op i AOK-sektionen i dagens avis kan du læse den.