Mafiabossen John »Sonny« Franzese blev løsladt, da han fyldte 100 år: »Jeg dræbte en masse mænd. Og jeg taler ikke om fire, fem, seks, eller ti«

Det blev en dejlig dag for den gamle gangster John »Sonny« Franzese, da han blev 100 år forleden. Man løslod ham fra fængslet.

Det blev en dejlig dag for den gamle gangster John »Sonny« Franzese, da han blev 100 år forleden. Man løslod ham fra fængslet. Fold sammen
Læs mere

John »Sonny« Franzese var en berygtet gangster i Colombo-familien, og han tilbragte en stor del af sit liv i fængsler for alvorlige forbrydelser begået for den italienske mafia. Men i fredags blev den gamle forbryder løsladt fra Massachusetts fængselshospital, skriver nyhedsbureauet Newsday.

John Franzese voksede op i New York og blev medlem af Profaci-banden (der senere blev til Colombo-banden) allerede i 1930erne. Han første dom kom i 1938. I midten af 1950erne gjorde han karriere, og i 1960erne blev han undercapo i Colombo-banden. I 1966 slap han for anklager om mord og for at lade ligene forsvinde sporløst. I 1967 blev han medejer af pladeselskabet Buddah, der bl.a. udgav plader med Curtis Mayfield, formentlig primært for at have et skalkeskjul for kriminelle aktiviteter. I en sag i 1967 blev han anklaget for at have myrdet mellem 30 og 50 mennesker, men han blev ikke dømt for disse mord, men for andre forbrydelser og fik 50 års fængsel for deltagelse i et bankrøveri. Han blev dog løsladt, før han havde siddet den fulde tid.

Fra 1986 gjorde myndighederne et alvorligt forsøg på at gøre op med Colombo-familien, og dette bragte Franzese i alvorlige vanskeligheder. Det komplicerede også sagerne lidt for ham, at hans søn John Jr. var blevet stikker for politiet.

Franzese røg ind og ud af fængsler, og sidste gang han røg ind bag tremmer, var i 2010, hvor han var 93 år gammel. Han blev dømt for afpresning over for en række strip-klubber og pizzeriaer i New York.

Han var også tiltalt i en række mordsager, der gik årtier tilbage, men han blev ikke dømt for disse.

Franzese har otte børn, og hans søn Michael, der nu er capo i gangstersyndikatet, bekræfter over for nyhedsmedier, at hans gamle far vitterlig er på fri fod igen – muligvis parat til nye forbrydelser. Sønnen tweetede: »Det er officielt. Far er blevet løsladt! 100 år gammel, en fri mand. Lovet være Herren!«

Franzese slap for straf i mange sager, hvor han var tiltalt for alvorlige forbrydelser. Men i 2006 fik politifolk fanget ham på bånd, mens han fortalte til en gangsterven, der var stikker for politiet, hvordan han havde fået døde mennesker til at forsvinde: »Skær ofrene i stykker i en børneswimmingpool. Kog kropsdele i en mikroovn. Kør delene gennem en affaldskværn. Vær tålmodig.«

Han sagde også: »Jeg dræbte en masse mænd. Og jeg taler ikke om fire, fem, seks, eller ti.«

Han var fuld af gode råd om, hvordan man undgik at efterlade sig spor. Han anbefalede at putte neglelak på fingrene, så man ikke efterlod fingeraftryk, og at have hårnet på, så man ikke efterlod DNA-spor.

I juli 2016 søgte Franzese om løsladelse, men det blev det ham nægtet. Men nu på fødselsdagen forlod han hospitalet i en kørestol og kørte til sin datters hjem i Brooklyn.