Mafia-bosser anholdt i underjordisk luksusbunker

Italiensk politi har fundet to efterlyste klanledere i den såkaldte 'Ndrangheta-mafia i et hemmeligt våbenlager under et bjerg i Calabrien.

Det civile statspoliti ledede aktionen og har tweetet om den. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Italiensk politi har gennemført et raid mod en underjordisk våbenlager i en veludrustet luksusbunker under et bjerg i Calibrien. Her fandt man to efterlyste bosser i den såkaldte 'Ndrangheta-mafia, der opererer helt ude i tåen af den italienske støvle.

Det er ikke første gang, italiensk politi finder mafiabosser i underjordiske huler. De anholdte denne gang er den 47-årig Giuseppe Ferraro, der har været på efterlyst siden han som helt ung i 1998 flygtede fra en livstidsdom for mord og organiseret kriminalitet. Giuseppe Crea, 37 år, flygtede i 2006 efter at have været anholdt af politiet og sigtet for mafia-forbindelser.

Ifølge det italienske nyhedsbureau ANSA, har de to mafia-bosser kunne leve med alle moderne bekvemmeligheder under højderyggen Agro Maropati, hvor de havde fået indrettet en stålbygning godt skjult for omverdenens nysgerrige øjne - troede de.

'Ndrangheta opererer især i Calabrien og er nok ikke så kendt som La Cosa Nostra på Sicilien eller Camorraen i Napoli. Alle tre organisationer er løst sammenknyttede netværker af organiseret kriminalitet, som i dag dækkes med samleordet »mafia«, der oprindeligt kun gjaldt den sicilianske organisation.

I 2009 blev fire medlemmer af en 'Ndrangheta-klan  dømt for mordet i 2005 på centrum-venstre-politikeren Francesco Fortugnom. Det førte til øget folkeligt pres på politiet for at gøre noget for at stække de kriminelle netværkers magt.

Mange af de italienske kriminelle ledere har søgt under jorden, når den begyndte at brænde under dem. I stedet for at flygte til udlandet, er de blevet i deres lokalområder for at bevare kontrollen over deres forbrydernetværker. Det skrev La Repubblica i 2011, efter at Camorra-lederen Michael Zagaria var blevet anholdt i en luksusbunker nær Napoli.

Ligeledes i 2011 blev en efterlyst 'Ndrangheta-boss Francesco Pesce fundet i en 40 kvadratmeter stor bolig under en skrothandel nær hans hjemby Rosarno. I den underjordiske lejlighed havde Pesce både TV, internet og et køleskab med champagne.

Sidste år anholdt politiet en arkitekt, Carmine Domenico Nocera,  som menes at have stået for indretningen af talrige af de underjordiske skjulesteder for mafiaen. Nocera udgør - sammen med de myndighedspersoner, som har vendt det blinde øje til påfaldende byggeprojekter i bjegene eller under skrotpladser - den bræmme af betalt eller truet beskyttelse i erhvervslivet og den offentlige forvaltning, som er mafiaens egentlige styrke, skrev avisen Il Fatto Quotidiano.

Hovedformålet med bunkerne er at skjule de efterlyste mafiabosser, men de bruges også til kontrabande. Ved aktionen her til morgen i Calabrien fandt politiet ifølge TV-stationen TGcom24 i bunkeren foruden de to efterlyste bosser fundet en maskinpistol, en halv snes rifler og mange pistoler.

Aktionen mod mafia-bunkeren blev ledet af det civile statspoliti, som er en af fem politimyndigheder i Italien. Polizia di Stato har tweetet billeder fra raidet i det uvejsomme terræn, hvor både helikoptere og en svært bevæbnet indsatstyrke var i spil.