Mænd i dametøj bag rattet forbudt i Rusland

Den russiske regering forbyder en række »seksuelle mindretal« at få kørekort. Grotesk diskrimination,­ siger russiske jurister.

Foto: Mads Nissen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

MOSKVA: Mange slags mindretal har det svært i Rusland, men på landets veje har alle indtil videre været lige for loven.

Sådan er det ikke længere. Den russiske regering har indført regler, der forbyder folk med bestemte seksuelle præferencer at eje et kørekort.

På en ny liste over »personlighedsforstyrrelser«, der udelukker folk fra at få kørekort, finder man transkønnede og transvestitter, der »periodisk bærer det modsatte køns tøj«. Listen omfatter også fetichister, ekshibitionister, voyeurister, sadomasochister og en række psykiatriske diagnoser, der ifølge myndighederne nedsætter evnen til at overholde færdselsloven. Således må heller ikke ludomaner eller kleptomaner (mennesker med en sygelig trang til at stjæle, red.) fremover få fornyet kørekortet i Rusland.

De nye regler fremgår af et cirkulære, der blev offentliggjort af den russiske regering torsdag. Cirkulæret henviser videre til en alenlang liste over lidelser, der skulle forhindre folk i at føre et køretøj. På listen optræder kønsidentitet side om side med blindhed og manglende ben. Det nye cirkulære er underskrevet af den russiske premierminister, Dmitrij Medvedev.

Reglerne er formelt en del af et forsøg på at forbedre trafiksikkerheden i landet. Ifølge Ruslands forening af menneskeretsjurister er reglerne i strid med forfatningen og et udtryk for klokkeklar diskrimination.

»Bestemmelsen er et angreb på enhver persons ret til privatliv,« skriver foreningen i en pressemeddelelse.

Transkønnede og transvestitter fratages med reglerne helt grundlæggende rettigheder, påpeger foreningen. Den lange liste og de vage formuleringer betyder desuden, at selv et »par, der bytter undertøj,« i princippet kan komme i myndighedernes søgelys, siger de russiske jurister. Det gælder også kendte kunstnere som Verka Serdutjka, der klæder sig i dametøj i russisk primetime-TV.

»Nye russiske regler, der forbyder folk at køre bil på grund af deres kønsidentitet, er latterlige og ulovlige,« siger Europarådets kommissær for menneskerettigheder, Nils Muiznieks, i en udtalelse.

Et udslag af den konservative værdikamp

Menneskeretsgrupper har kædet forbuddet sammen med Kremls mangeårige konservative værdikamp. For halvandet år siden forbød Rusland »propaganda« for homoseksualitet, hvis sådanne ytringer på nogen måde kunne komme mindreårige for øre. Debatten udløste overfald på bøsser og lesbiske.

Den russisk-ortodokse kirke, der stempler homoseksualitet som syndigt, er de seneste år blevet en vigtig allieret for Vladimir Putin.Ifølge formanden for Ruslands retspsykologiske selskab, Valerij Jevtusjenko, er de nye regler nærmere et udtryk for simpelt sjusk og juridisk makværk. Den lange liste over psykiske tilstande og diagnoser har ingen forbindelse med evnen til at føre et køretøj, siger han.

Hvis de nu gældende regler ikke ændres, kan det føre til, at mange ikke længere vil henvende sig til sundhedsvæsnet med virkelige problemer af frygt for at få frataget retten til at køre i deres bil, advarer han.