Maduro erklærer sejr over »kupmagere« i Venezuela – men oprøret er ikke slut

Maduro holdt sejrstale tirsdag aften. I løbet af en dag havde han knust det kupforsøg, som Guaidó med hjælp fra USA havde forsøgt at stable på benene mod ham, lød det. En halv time tidligere lovede Guaidó ellers, at oprøret ville fortsætte onsdag.

Foto: CARLOS JASSO

Efter en dag med vold har ingen af Venezuelas to præsidenter fået, hvad de ønskede.

Tidligt tirsdag morgen indtog oppositionslederen Juan Guaidó en militærbase og opfordrede venezuelanerne til at rejse sig mod Maduros styre. Han lovede, at militæret nu stod på hans, folkets og grundlovens side.

Men sent tirsdag aften tonede Nicolás Maduro igen frem på landets TV-skærme. Kupforsøget var besejret, proklamerede han.

Her er et overblik over, hvad vi ved.

Er Juan Guaidó virkelig besejret?

Nej. I hvert fald ikke ifølge oppositionslederen selv. Blot en halv time inden, at Maduro udsendte et live-transmitteret pressemøde, sendte Guaidó en videobesked ud til oprørerne selv. Han fastholdt ligesom tidligere på dagen, at Maduros bevæbnede styrker ikke længere støtter styret, men i stedet står på hans side.

Han understregede, at dagens optøjer var et »fredeligt oprør« og altså ikke et militærkup og opfordrede sine tilhængere til at vende tilbage til gaderne onsdag, skriver The Guardian. Dette kunne blive den sidste fase i »Operation Frihed«, som han kalder oprøret.

Den 35-årige Juan Guaidó har siden januar kæmpet for at få afsat Nicolas Maduro. Han er leder af Venezuelas parlament, men i januar udråbte han sig selv som midlertidig præsident. Både USA og en lang række EU-lande – inklusiv Danmark – støtter ham.

Hvad siger Nicolás Maduro?

Tirsdag aften brød Nicolás Maduro for første gang stilheden, siden Guaidó havde indledt dagens opstand mod ham. I den timelange tale, han holdt og live-transmitterede til folket, stod han stadig med sine ministre i ryggen og lovede, at han havde væltet sine modstandere, som han kaldte for »kupmagere på den yderste højrefløj« ifølge The Guardian. Det var dem og Donald Trumps imperialistiske »bande«, der stod bag dagens optøjer, mente Maduro.

Guaidó havde forsøgt at starte en væbnet konflikt i landet, for på den måde kunne USA retfærdiggøre at blande sig og sende tropper for at afsætte styret, lød anklagen fra Maduro.

Takket være det »loyale og lydige« militær var opstanden dog nedkæmpet inden for få timer, sagde præsidenten, selvom Guaidó kort forinden havde fastholdt, at militæret stadig stod på hans side. De få soldater, der havde sluttet sig til Guaidó, var allerede arresteret, fortalte Maduro.

Hvilken side står militæret på?

Tilsyneladende begge, hvis man skal tro de to præsidenter. Mens Juan Guaidó har brugt månedsvis på at kommunikere med fremtrædende personer i militæret for at få dem over på sin side, stod han tirsdag morgen side om side med flere soldater, da han med en video på Twitter opfordrede folket til at gå på gaden med dem for at vælte Maduro.

Men efterhånden som dagen skred frem, viste det sig, at størstedelen af militæret stadig var loyale over for styret.

»I sidste ende tror jeg, at både regeringen og oppositionen vil indse, at de ikke var lige så stærke, som de troede, de var,« siger Geoff Ramsey, der er ekspert i latinamerikansk politik ved menneskerettighedsorganisationen Washington Office on Latin America, til New York Times.

I løbet af tirsdagen skal mindst 25 venezuelanske soldater have søgt asyl i Brasiliens ambassade i Caracas, oplyser en højtstående brasiliansk embedsmand til nyhedsbureaet AFP. Mere end 70 personer er blevet såret under tirsdagens optøjer, skriver Ritzau.

Hvad siger USA?

Trumps regering har støttet Guaidó, siden han i januar udråbte sig selv som midlertidig præsident, og både Trump, hans sikkerhedsrådgiver Bolton og udenrigsminister Pompeo har i løbet af tirsdagen tweetet deres støtte til tirsdagens oprør.

Bolton har undervejs også erklæret, at tre af regeringens ministre var klar til at træde tilbage og slutte sig til oppositionen – men sidst på dagen stod de stadig side om side med Maduro, da han holdt tale. Mike Pompeo har i øvrigt tidligere på dagen insisteret på, at Maduro havde været ved at flygte til Cuba i løbet af dagen, men at Rusland havde holdt sig tilbage.

Det rygte afviste Maduro dog tirsdag aften.