Mads Fuglede: Det Demokratiske Parti er virkelig rykket til venstre – derfor drømmer den moderate fløj om vise ord fra Obama

Ugens udgave af Berlingskes podcast »Kampagnesporet« runder blandt andet venstredrejningen hos Demokraterne, den igangværende rigsretssag, ligheden mellem Trump og Rocky Balboa (den fiktive bokser spillet af Sylvester Stallone) samt ugens musik.

Topfolk i Det Demokratiske Parti drømmer om, at Barack Obama kommer med en tale eller anden større udmelding, som kan ses som en opbakning til hans tidligere vicepræsident, Joe Biden. Fold sammen
Læs mere
Foto: Nicholas Kamm/AFP/Ritzau Scanpix

I kampen om at blive præsidentkandidat for Det Demokratiske Parti i USA hvæsses knivene i øjeblikket.

Lige nu bevæger vi os ind i et voldsomt slutspil, hvor partiets retning for de næste år skal finde sin afgørelse. Det kan blive voldsomt, hvis man skal tro Mads Fuglede, folketingsmedlem for Venstre, og David Trads, tidligere USA-korrespondent, der er værter på Berlingskes podcast om amerikansk politik, »Kampagnesporet«.

Kampen står mellem venstrefløjen i partiet, repræsenteret ved Bernie Sanders og Elizabeth Warren, og den moderate, midtsøgende fløj i partiet, repræsenteret ved Joe Biden, Pete Buttigieg og den nytilkomne kandidat, mangemilliardæren Michael Bloomberg.

Obama må tage stilling

Ifølge David Trads gør fløjkampene, at mange af partiets »ældre« derfor nu drømmer om, at tidligere præsident Barack Obama på et eller andet niveau blander sig mere i primærvalgkampen, end han hidtil har gjort.

»Obama har allerede forsøgt at sige, at Demokraterne ikke skal gå for langt til venstre. Det har gjort Bernie Sanders, Elizabeth Warren, men også typer som AOC (kongreskvinden Alexandria Ocasio-Cortez, red.) vrede, så nu begynder de at sende deres folk på banen,« siger Trads og henviser til et angreb på Obama på det stærkt venstreorienteret magasin Jacobins hjemmeside, hvor skribenten anklager Obama for at have afsløret, hvem han egenlig er: en borgerlig, nærmest konservativ politiker, der ikke er det mindste progressiv, men bare understøtter det nuværende system i USA.

Drejningen mod venstre

Der er to ting gemt i budskaber fra den mest venstredrejede del af Det Demokratiske Parti, mener Mads Fuglede:

»Det ene er, at det viser noget om, hvad der er ved at ske med Det Demokratiske Parti lige nu og den base, som partiet har. De er virkelig rykket til venstre.«

Derudover ser vi Ifølge Mads Fuglede, at »the establishment« i det demokratiske parti går og håber på, at Obama vil lægge kraftig afstand til både partiets venstrefløj, men selvfølgelig også til præsident Trump.

Drømmen er, at Obama vil tale et fornuftsspor i midten af amerikansk politik frem. Et spor, hvor man ikke nødvendigvis elsker de kandidater, der repræsenterer fløjen, men et intellektuelt, pragmatisk spor, hvor man vælger det fornuftige – det, der kan vinde, og det, der samler flest, men samtidig rummer elementer af de holdninger, der måtte være i det politiske landskab.

»De går forsigtigt og skubber til Obama for at levere en afgørende tale, hvor han giver sin egen politisk arv videre, som så er en position, de demokratiske politikere kan bruge. Det er nu nok mest Joe Biden, sådan en tale skal hjælpe, men det er det, man håber på fra partiets side,« siger Fuglede i programmet.

Rigsretssagen

»Kampagnesporet« runder også den igangværende rigsretsproces, hvor der ikke har været offentlige høringer i den forgangne uge, men hvor to historier alligevel har været fremme.

Gordon Sondland, der er Trumps ambassadør til EU, er blevet beskyldt for upassende seksuelle tilnærmelser over for kvinder. Tilnærmelserne har fundet sted, inden Sondland blev ambassadør.

Samtidig er Trumps personlige advokat Rudy Guiliani blevet beskyldt for at forsøge at lave forretninger med ukrainske embedsmænd, mens han arbejder for Trump.

»Trump har ikke kommenteret på Sondland-historien, men Rudy Giuliani har han været ude at forsvare uden at blinke,« siger Mads Fuglede. Underforstået at Trump er ligeglad med Sondland, men holder hånden over Giuliani.

David Trads og Mads Fuglede er værter på »Kampagnesporet« – Berlingskes podcast om amerikansk politik. Fold sammen
Læs mere

Rocky Trump!

Natten til torsdag dansk tid postede Trump, mens han spillede golf på sin egen bane i Florida, et opslag på Twitter, hvor hans eget hoved var photoshoppet ind på en plakat af skuespilleren Sylvester Stallone som bokseren Rocky Balboa.

Ifølge David Trads ønsker Trump at skabe et billede af sig selv, hvor han er Rocky, den lille mand, den ukendte og underkuede bokser, som er dømt nede og ude, men som viser, at de ikke kan slå ham ud.

»»Rocky IV«, håber jeg, er sådan en film, som danske gymnasier og folkeskoler bare har som pensum og helt fast viser unge mennesker!« lyder det skælmsk fra Mads Fuglede.

Som altid er der musik med i »Kampagnesporet«, og i denne udgave kan man høre Rod Stewart, Ariana Grande og så selvfølgelig temaet fra »Rocky IV«.