Macrons første krise: Forsvarsminister trækker sig efter mistanke om misbrug af EU-midler

Den franske forsvarsminister, Sylvie Goulard, trækker sig på grund af en undersøgelse om muligt misbrug af EU-midler i Mouvement Démocrate, der er præsident Macrons alliancepartner. Flere ministre er omfattet af undersøgelsen, der har kastet Macron ud i sin første krise.

Frankrigs forsvarsminister, den tidligere europaparlamentariker Sylvie Goulard, har valgt at trække sig efter blot en måned på posten, fordi hendes parti MoDem undersøges for muligt misbrug af EU-midler. / AFP PHOTO / POOL / bertrand GUAY Fold sammen
Læs mere
Foto: BERTRAND GUAY
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Hvedebrødsdagene er ovre for Frankrigs præsident, Emmanuel Macron. Et muligt misbrug af EU-midler får nu Frankrigs forsvarsminister, den tidligere europaparlamentariker Sylvie Goulard, der er en nær allieret for Macron, til at trække sig efter kun en måned på posten.

Sylvie Goulard trækker sig, mens undersøgelsen af det mulige misbrug foregår for ikke at kaste skygger over regeringens arbejde, og fordi forsvarsministeret »kræver særligt fokus« og ikke kan have denne type mistanker til at forstyrre arbejdet, forklarer Sylvie Goulard ifølge den franske avis Le Figaro.

Sylvie Goulard er fra partiet Mouvement Démocrate (MoDem), der er Macrons alliancepartner i det franske parlament. Sagen trækker dog også tråde til MoDems leder, François Bayrou, der er justitsminister i Macrons første regering, og krisen kan således muligvis eskalere yderligere for den ellers så succesrige præsident.

Emmanuel Macron har varslet nultolerance over for misbrug af økonomiske midler i kølvandet af skandalen om den konservative præsidentkandidat, François Fillon, og dennes betaling af familiemedlemmer for angiveligt fiktivt arbejde.

Sagen om Mouvement Démocrate begyndte 8. juni, da France Info berettede, at en række assistenter for MoDems EU-parlamentarikere reelt arbejdede i MoDem-hovedkvarteret med national fransk politik, hvilket er i strid med EUs regler. Oplysningerne er kommet frem, efter at en af de tidligere MoDem-ansatte er gået til den offentlige anklager i Paris og har fortalt om forholdet.

Forleden kunne det undersøgende og satiriske ugemagasin Le Canard Echainé, der også gravede historierne om François Fillon frem, så fortælle, at François Bayrous personlige assistent skulle være aflønnet som EU-assistent for Marielle de Sarnez, der nu er europaminister for MoDem i den nye franske regering.

François Bayrou forsøgte i første omgang at gyde olie på vandene ved at sige til BFMTV, at »der er en undersøgelse, som må etablere fakta,« og tilføje, at han har »tillid til det uafhængige retssystem.«

Den franske regering skal »genudnævnes« af premierminister Édouard Philippe efter søndagens parlamentsvalg, og spørgsmålet er nu, om han vil holde fast i Bayrou og de Sarnez. Meddelelsen fra Philippe ventes allerede onsdag.

François Bayrou er mangeårig leder af centrumpartiet MoDem, og Macron fik ekstra medvind i præsidentvalgkampen, da Bayrou meddelte, at han ikke selv ville stille op til præsidentvalget, men i stedet pege på Emmanuel Macron for at øge Macrons chancer.

Hvis Macron og Philippe skiller sig af med Bayrou, er det uvist, hvordan Bayrou vil reagere. Macrons parti La République En Marche har dog flertal i parlamentet uden MoDems mandater.