Macron vil sætte turbo på Europas fransk-tyske motor

Det fransk-tyske forhold bliver afgørende for Emmanuel Macrons planer om at reformere EU og få sat mere gang i jobskabelsen. Men Tysklands kansler, Angela Merkel, er ikke begejstret for alle Macrons idéer. De tyske socialdemokrater er derimod mere begejstrede.

Macron mener, at både Frankrig og Europa skal genfinde optimismen og troen på fremtiden. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Signalet var ikke til at tage fejl af, da Frankrigs kommende præsident, Emmanuel Macron, valgte at lade Beethovens »Ode an die Freude«, der også er EUs officielle hymne, brage ud af højtalerne, mens han spadserede over Louvres gård og op på scenen foran den ikoniske bygning for at holde sin sejrstale.

Macron mener, at både Frankrig og Europa skal genfinde optimismen og troen på fremtiden ved at bygge videre på de franske idealer om frihed, lighed og broderskab, og det betyder, at de problemer, som Europa står over for, skal løses i fællesskab. Men Macrons svar er vel at mærke et reformeret EU, hvor den fransk-tyske motor igen begynder at sætte retningen efter det britiske EU-farvel.

Og man skal ikke være i tvivl om, at det også handler om at skabe en bedre balance i det fransk-tyske forhold, hvor Frankrig i for mange år har været lillebror – til skade for både Frankrig, Tyskland og Europa, ifølge Macron.

»Et ambitiøst Europa, der investerer og beskytter,« lyder Macrons europæiske parole.

Det betyder, at succeskriteriet for Macron er det europæiske samarbejdes evne til at investere i at skabe nye job, mens »beskyttelsen« har to elementer. Både et handelsmæssigt, hvor Macron vil have en skarpere EU-politik over for unfair handelskonkurrence udefra, mens han rent fysisk vil beskytte ved at skrue op for efterretnings- og forsvarssamarbejdet i kampen mod såvel den indre som den ydre terrortrussel.

Allerede søndag aften talte Macron i telefon med Tysklands kansler, Angela Merkel, og planen er, at Macron som noget af det første vil tage til Berlin. Merkel understreger, at hun ser frem til et varmt fransk-tysk venskab, og de to vil da også kunne blive enige om del, men ikke om alt det, som Macron gerne vil med EU.

Forsvarssamarbejdet bliver sandsynligvis det første område, hvor der sker noget. EU-Kommissionen har allerede fremlagt en plan for, hvordan forsvarssamarbejdet i EU kan styrkes, men Macron vil have mere fart på både i forhold til fælles forsvarsinvesteringer og flere fælles militære EU-missioner. For Macron er det så vigtigt, at Frankrig og Tyskland bør køre videre inden for EUs muligheder om et forstærket samarbejde sammen med de lande, der vil være med, hvis der ikke kan opnås enighed blandt alle EU-landene.

For Merkel er det vigtigt, at pengene bruges, så det supplerer NATO-samarbejdet, og at EU derfor ikke opbygger en parallel hær. Men Merkel og Macron er enige om, at EU bliver nødt til at tage et større ansvar for egen sikkerhed end i dag, og derfor vil der sandsynligvis ske noget på forsvarsfronten.

Tysk valg bliver afgørende

Det andet store tema vil være, hvordan eurozonen kan komme i bedre form. Selv om Merkel og den konservative, tyske finansminister, Wolfgang Schäuble, er enige med Macron i grundideen om en bedre styring af eurozonen, så mener parterne noget meget forskelligt om, hvad det indebærer.

For Merkel handler det om en bedre styring af låneprogrammer – som det græske – mens det for Macron handler om, at Tyskland skal bidrage til et fælles investeringsbudget, der kan sætte mere gang i jobskabelsen i Europa. Men den idé er Merkel og Schäuble, der er EUs stærkeste fortaler for en stram finanspolitik, slet ikke lune på.

Her kan det tyske valg til september komme til at spille en stor rolle, fordi de tyske socialdemokrater – i modsætning til Merkel – er helt med på Macrons ideer.

Ganske bemærkelsesværdigt sendte den socialdemokratiske udenrigsminister, Sigmar Gabriel, søndag aften en lykønskning til Macron, der samtidig er et indlæg i den tyske valgkamp. Gabriel argumenterer for en fælles tysk-fransk investeringsfond og for løsere budgetregler over for Frankrig, mens Macron gennemfører hjemlige reformer af blandt andet arbejdsmarkedet.

»De, der gennemfører reformer, skal ikke samtidig tvinges til stramme budgetbegrænsninger, fordi det gør det umuligt at investere i vækst og derfor skaber mere, ikke mindre, arbejdsløshed. Tiden er inde til at stoppe med den finansielle ortodoksi. Som tyskere må vi sammen med Frankrig bygge en fransk-tysk investeringsfond,« lyder det fra Gabriel.

Udenrigsministeren skriver også, at der kun er fem år til at sikre denne nytænkning i EU, ellers vil Macron tabe det næste præsidentvalg til Le Pen i 2022, og så er det for sent.

Macron har altså i den grad en tysk partner, der vil i samme retning, hvis socialdemokraterne vinder det tyske valg, mens det snarere bliver ændringer i små skridt på den økonomiske front, hvis Angela Merkel bliver ved roret. Omvendt vil de tyske socialdemokrater efter et valg ikke øge forsvarsinvesteringerne så meget som Merkel.

Set med danske øjne vil statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) være enig i, at EU-landene skal arbejde tæt sammen for at bekæmpe terror og for at sikre vækst og arbejdspladser. Men Macrons planer vil give anledning til nogle bekymringer. Løkke har understreget, at netop sammenholdet er afgørende, nu hvor briterne forlader EU, og der kan for ambitiøse franske planer være en risiko for at skabe splid mellem EU-landene.

Jakob Ussing er Berlingskes korrespondent i Bruxelles.