Macron vil give sin kone en officiel rolle

Den franske præsident, Emmanuel Macron, vil gøre sin kones rolle formel på trods af omfattende modstand.

Den franske præsident, Emmanuel Macron, ønsker at give sin kone, Brigitte Macron, en mere formel rolle som præsidentfrue. Reuters/Wolfgang Rattay/arkiv Fold sammen
Læs mere

Den franske præsident, Emmanuel Macron, ønsker at give sin kone, Brigitte Macron, en mere formel rolle som præsidentfrue.

Det ønsker han til trods for kontroverser om førstedamens status.

Mere end 270.000 mennesker har skrevet under på en underskriftsindsamling på nettet mod planerne om at skattefinansiere Brigitte Macrons formelle aktiviteter.

Det skriver nyhedsbureauet AP.

Ifølge bureauet vil præsidenten komme med en officiel udtalelse i de kommende dage.

Gennem Macrons præsidentperiode har han lovet mere gennemsigtighed om præsidentfruens rolle. Den har på nuværende tidspunkt ikke en formel status.

Emmanuel Macron udtalte inden valget, at han vil gøre op med det "franske hykleri", som han mener præger diskussionen om præsidentens partner.

Han mener, at personen, som bor med præsidenten, bør have muligheden for at spille en rolle og blive anerkendt for den rolle, dog uden at blive betalt for det.

Brigitte Macron deltager i de fleste af Emmanuel Macrons møder. Præsidenten lægger ikke skjul på, at hun fungerer som en tæt politisk rådgiver for ham.

Præsidentfruen har på nuværende tidspunkt et kontor på Élyséepalæet, som er den officielle præsidentbolig.

Her har hun to rådgivere, to sekretærer og bodyguards.

Inden Macron blev valgt som præsident, har der ikke været en præsidentfrue i Élyséepalæet siden 2012, så det er et emne, der ikke er blevet diskuteret længe.

François Hollande var Frankrigs præsident fra 2012 til 2017.

Hollande var kærester med Valerie Trierweiler, men hun forlod ham, efter Hollandes affære blev afsløret af medierne i 2014.