Macron vælger konservativ som premierminister

Frankrigs præsident Macron har udnævnt Edouard Philippe fra Republikanerne som ny fransk premierminister.

Frankrigs præsident Macron har udnævnt Edouard Philippe fra Republikanerne som ny fransk premierminister. / AFP PHOTO / LOIC VENANCE Fold sammen
Læs mere
Foto: LOIC VENANCE

Den relativt ukendte borgmester i byen Le Havre, Edouard Philippe, er Frankrigs nye premierminister.

Præsident Emmanuel Macron har valgt den 46-årige, konservative politiker til den politiske toppost, oplyser præsidentkontoret i Paris.

Philippe er medlem af Det Republikanske Parti og deler Macrons syn på en lang række økonomiske og sociale spørgsmål.

Valget af den konservative jurist ses som et forsøg på at trække flere republikanere mod midten, skriver nyhedsbureauet AFP.

Édouard Philippe tilhører den moderate fløj hos Republikanerne. Han vil komme til at udgøre en modvægt til de socialistiske politikere, der har sluttet sig til Macrons hurtigt voksende bevægelse.

I lighed med mange andre franske toppolitikere har han studeret ved eliteskolerne École nationale d'administration (ENA) og Sciences Po.

Philippe er tæt på den tidligere premierminister Alain Juppé, der står i spidsen for den moderate fløj af Republikanerne.

Udnævnelsen af ham ventes at tiltrække flere konservative afhoppere, skriver Reuters.

Den nyindsatte præsident lovede under valgkampen at gøre op med den traditionelle opdeling i en højre- og venstrefløj, som har domineret fransk politik i årtier.

Udnævnelsen af Philippe er første gang i nyere fransk politisk historie, at en præsident vælger en premierminister fra et andet parti uden at være tvunget til det af et mudret valgresultat.

/ritzau/AFP