Macron tæppebomber EU med nye idéer

Den franske præsident, Emmanuel Macron, holdt tirsdag sin længe ventede tale om Europas fremtid. Spørgsmålet er, om en ny tysk regering er med på planerne.

French President Emmanuel Macron delivers a speech on the European Union at the amphitheater of the Sorbonne University on September 26, 2017 in Paris. French President Emmanuel Macron will set out his vision for a rebooted European Union on September 26, targeting sceptical German politicians who made strong gains in weekend elections. / AFP PHOTO / POOL / ludovic MARIN Fold sammen
Læs mere
Foto: LUDOVIC MARIN

Der er brug for en gennemgribende oprydning i og nytænkning af hele EU-systemet.

Med det udgangspunkt fremlagde Frankrigs præsident, Emmanuel Macron, tirsdag i en længe ventet tale sine visioner for fremtidens Europa.

Talen var spækket med idéer til, hvordan EU skal se ud i fremtiden. Fra den franske præsidents synspunkt handler det primært om at skabe et tættere samarbejde på en række områder.

»Det Europa, vi kender, er for svagt, for langsomt og for ineffektivt,« lød det fra Macron i talen, der blev holdt foran studerende på det anerkendte Sorbonne-universitet i Paris.

»Men (et fælles, red.) Europa kan give os muligheden for at agere i en verden, der står over for store udfordringer,« sagde han videre ifølge nyhedsbureauet AFP.

Blandt Macrons forslag er at udnævne en fælles finansminister, et fælles budget og et parlament for de 19 lande i eurozonen.

Præsidenten ønsker også en gradvis oprettelse af et fælles europæisk grænsepoliti og et fælles kontor, hvor asylansøgninger kan behandles. Han vil også sætte fut i planer om et større militærsamarbejde med en fælles EU-udrykningsstyrke.

For blot at nævne en brøkdel af de ting, han kom forbi i den timelange tale.

Iagttagere mener, at Macron satser på at kunne gå sammen med Tysklands forbundskansler, Angela Merkel, for at trumfe dagsordenen igennem.

Men efter weekendens valg i Tyskland, hvor Merkels parti gik tilbage, er der tvivl om, hvorvidt den plan nu også holder.

Det skyldes primært, at Merkel nu ventes at skulle danne regering med blandt andet det liberale FDP, der er imod en større integration i eurosamarbejdet.

Partiet frygter, at eksempelvis et fælles budget i eurozonen vil betyde, at tyske skattebetalere ender med at sende penge mod de svagere økonomier i Sydeuropa.

FDP har kaldt det en »rød linje« at indføre et fælles eurozonebudget.

»Jeg har ingen røde linjer, jeg har kun horisonter,« sagde Macron tirsdag.

Den franske præsidents idéer ventes at blive diskuteret på denne uges EU-topmøde, der begynder torsdag i Estland.

/ritzau/