Macron ramt af valgsabotage i sidste øjeblik: Hacket materiale blandes med falske dokumenter

Hele ni gigabyte dokumenter som e-mail, regninger og regnskaber, der er hacket fra computere i præsidentfavoritten, Emmanuel Macrons, lejr, blev sent fredag lækket kort før den officielle valgkamp sluttede. Effekten er uvis, men Macron er stadig storfavorit.

Fredag midnat stoppede den franske præsident-valgkamp officielt. Men lige før dét skete, lækkede ukendte hackere (mistænkt for at være den russiske hackergruppe ATP28 - også kendt som Fancy Bear) ni gigabyte dokumenter om den pro-europiske centrum-kandidat Emmanuel Macron. Fold sammen
Læs mere
Foto: ERIC FEFERBERG
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Netop som den franske valgkamp officielt var ved at slutte fredag aften, blev enorme mængder af hackede dokumenter i form af e-mail, regninger og regnskaber fra præsidentfavoritten, Emmanuel Macrons, lejr lækket. Først på det anonymiserede 4Chan-forum og hurtigt efter via WikiLeaks.

Det drejer sig om i alt ni gigabyte materiale, som ifølge en pressemelddelse fra Macrons parti – En marche! – er blevet stjålet af hackere for flere uger siden og så blandet med falske dokumenter i et forsøg på at påvirke udfaldet af det franske valg.

»De, der har cirkuleret disse dokumenter, har tilføjet falske dokumenter til de autentiske for at så tvivl og sprede misinformation,« hedder det i meddelelsen.

Den franske valgkommission skred også hurtigt ind og gjorde det klart, at medierne ikke måtte viderebringe indholdet af dokumenterne, ligesom borgere blev opfordret til ikke at dele indholdet på de sociale medier. Fredag midnat stoppede valgkampen nemlig officielt, hvorefter der hverken må offentliggøres meningsmålinger eller føres valgkamp for kandidaterne.

Ifølge netmediet Numerama, der hele lørdagen forsøgte at læse sig igennem de enorme mængder dokumenter, er der ikke umiddelbart nogen bomber under valgkampen.

»Ved første øjekast handler det om helt banale dokumenter,« skriver Numerama.

Russiske hackere i søgelyset

Hvem, der står bag datatyveriet, stod ikke klart lørdag, men Vitali Kremez, der er senioranalytiker med speciale i cyberangreb hos risikovurderingsselskabet Flashpoint, siger til avisen New York Times, at han mistænker den russiske hackergruppe APT28 – også kendt som Fancy Bear – for at være involveret.

Netop APT28 har stået bag nogle af de mest opsigtsvækkende cyber­angreb de seneste år. Ifølge Forsvarets Efter­retningstjeneste er gruppen også identificeret som ansvarlig for en serie hackerangreb mod det danske forsvars e-mailsystemer i 2015 og 2016.

»Hovedformålet ser ud til at være at underminere Macrons præsidentkandidatur og skabe tvivl om valgprocessen i det hele taget,« siger Vitali Kremez til New York Times.

Til det franske medie Mediapart fortæller Nicolas Vanderbiest, der forsker i, hvordan den type dokumenter bliver spredt på de sociale medier, at mønstret har været fuldstændig det samme, som da falske dokumenter om en Macron-konto i skattelyet Bahamas blev spredt onsdag før den store TV-duel mod Front Nationals Marine Le Pen.

Det er ifølge Nicolas Vanderbiest således især Front National-tilhængere og højreorienterede, amerikanske meningsdannere, der har spredt dokumenterne.

Det er velkendt, at Rusland præsident, Vladimir Putin, gerne ser, at den EU-kritiske Marine Le Pen vinder det franske valg.

Næppe afgørende indflydelse

Onsdagens rygte om en konto i Bahamas, som Macron straks politianmeldte som en falsk anklage, var umiddelbart uden negativ effekt for Macron. I hvert fald har samtlige meningsmålinger foretaget efter TV-duellen vist, at Macron har øget forspringet, så han i snit står til at få 62-63 procent af stemmerne mod Marine Le Pens 37-38 procent.

Det kan dog også skyldes, at Marine Le Pen har været under kraftig kritik for at komme med mange fejlagtige eller vildledende påstande under debatten.

Med en forventet valgdeltagelse på ca. 76 procent svarer forspringet i meningsmålingerne til, at Macron står til flere end 22 millioner stemmer mod knap 14 millioner stemmer til Le Pen. Hvis meningsmålingerne holder stik, er det altså flere end otte millioner stemmer, som Marine Le Pen er bagud. Lækket kan muligvis få flere til at blive hjemme, men det er umiddelbart svært at se, at det skulle kunne flytte så mange stemmer.

Ifølge Ritzau tror Danmarks ambassadør i Frankrig, Kirsten Malling Biering, ikke på, at det kan ændre ved valgresultatet:

»Man må sige, at Emmanuel Macron på dette tidspunkt nok er så langt foran Marine Le Pen med næsten 20 procent, at man ikke rigtig kan se for sig, at det vil gå hen og få den store betydning. Man skal selvfølgelig aldrig sige aldrig, når det handler om valg, men det forekommer ikke særligt sandsynligt.«