Macron og Le Pen går videre til anden runde i det franske præsidentvalg

Den uafhængige centrumkandidat Emmanuel Macron får 23,8 procent af stemmerne, mens den højrenationale Marine Le Pen ryger ind på en andenplads med 21,5 procent, oplyser ministerium. Både socialisternes Hamon og den konservative Fillon anbefaler at stemme på Macron i anden runde. Macron er nu storfavorit.

. / AFP PHOTO / Patrick KOVARIK Fold sammen
Læs mere
Foto: PATRICK KOVARIK
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Emmanuel Macron og Marine Le Pen går videre til anden runde af det franske præsidentvalg.

Det står klart, efter at Frankrigs indenrigsministerium tidligt mandag morgen har offentliggjort det endelige resultat fra valgets første runde søndag.

Resultatet viser, at midterkandidaten Emmanuel Macron får 23,75 procent af stemmerne, mens højrefløjslederen Marine Le Pen får 21,5 procent.

På tredjepladsen kommer den konservative François Fillon med 19,91 procent af stemmene, mens venstrefløjskandidaten Jean-Luc Mélenchon får 19,64 procents opbakning.

Det oplyser det franske indenrigsministerium ifølge nyhedsbureauet Reuters.

Hamon og Fillon erkender nederlag - anbefaler Macron

Socialisternes Benoît Hamon erkendte allerede nederlaget umiddelbart, efter at de første prognoser var offentliggjort kl. 20, og sagde til sine partistøtter og på fransk tv, at han opfordrer alle til at stemme på Macron i anden runde af præsidentvalget for at »slå Front National så kraftigt som muligt«.

Også Frankrigs socialistiske premierminister, Bernard Cazeneuve, har allerede holdt pressemøde og ligeledes opfordret alle til at stemme på Macron i anden runde.

Den konservative François Fillon har også erkendt nederlaget, selv om han ikke er langt fra Le Pen i prognoserne. Og også han anbefaler at stemme på Macron i anden runde.

»Der er ikke andet valg end at stemme mod det ekstreme højre og derfor stemme på Emmanuel Macron,« sagde Fillon kl. 20.45.

Hvis prognoserne rammer plet, er det også de to forhåndsfavoritter ifølge meningsmålingerne, som går videre.

Le Pen erklærer sig klar til kamp om præsidentpost

Marine Le Pen følte sig allerede så sikker på at komme i anden runde, at hun kl. 21.10 trådte op foran hendes jublende tilhængere og erklærede, at hun har mulighed for at blive Frankrigs præsident.

»Jeg er folkets kandidat,« sagde hun i den tv-transmitterede tale og kaldte sig selv for den eneste kandidat, der kan »stoppe masseindvandringen« og »terroristernes frie bevægelighed.«

Macron er nu storfavorit til at blive præsident

Hvis det bliver Emmanuel Macron mod Marine Le Pen i anden runde har alle meningsmålinger hidtil vist, at Macron vil være ret stor favorit i anden runde. Her har denne uges meningsmålinger givet Macron 60-67 procent mod Le Pen 33-40 procent i en anden runde mellem de to.

Og klokken 22.15 trådte Macron så frem foran sine jublende tilhængere og takkede Fillon og Hamon for, at de straks har anbefalet, at man stemmer på Macron i anden runde.

»Aftenens resultat viser optimisme og håb for vores land og for Europa,« sagde Macron og tilføjede i en slet skjult reference til Le Pen, at han ville være en patriotisk præsident, der bekæmper »truslen fra nationalismen«.

Men nu venter to ugers valgkamp mellem de to, der vil vise nogle meget store forskelle på næsten alle punkter.

Det vil være et opgør med en stærkt proeuropæisk Macron, der går ind for frihandel - om end han også har et »køb europæisk« program - og vil lave store økonomiske reformer i Frankrig mod en stærkt EU-kritisk Le Pen, der i stedet vil føre en protektionistisk politik og desuden er kritisk over for NATO-samarbejdet, som det fungerer i dag.

Le Pen vil slå hårdt på en indvandrings- og EU-kritisk linje samt love en masse job til de arbejdsløse franskmænd, der har mistet deres job ved fabrikslukninger de seneste år. Hun vil desuden mene, at hun bedre kan beskytte franskmændene mod terrorisme, hvor hun har foreslået en masse nye tiltag, som den siddende socialistiske regering dog har afvist som urealistiske eller uhensigtsmæssige.

Macron vil omvendt slå på, at han kan være en samlende figur for Frankrig, der har evnerne til at ændre økonomien til det bedre og på den måde skabe en masse nye job. Han vil også sige, at EU er til gavn for franske job. Også han vil gøre meget for at virke stærk, når det kommer til at bekæmpe terrorisme, men Le Pen vil utvivlsomt angribe ham som værende for blødsøden.

I resten af Europas hovedstæder vil valget blive fulgt tæt, og stort set alle steder vil man krydse fingre for Macron, der vil sikre en fortsættelse af EU-samarbejdet og endda måske kan reformere den franske økonomi til det bedre, hvilket mange andre europæiske lande gerne ser.

Le Pen vil derimod være skrækkandidaten for de fleste af EU-landenes regeringer, fordi hun både vil udfordre EU-samarbejdet og NATO-samarbejdet samt lægge en prorussisk linje, som vil bekymre i mange hovedstæder. En protektionistisk, økonomisk politik i Frankrig er også lidt af et skrækscenario for mange andre EU-lande.

Artiklen er blevet opdateret med de nyeste resultater, efter alle stemmer er talt op.