Macron øger sit forspring før fransk skæbnevalg

Favoritten til at vinde det franske præsidentvalg søndag har valgt sin kandidat som premierminister.

39-årige Emmanuel Macron fik flest stemmer ved den første valgrunde. Søndag går de franske vælgere igen til valg og skal beslutte, hvem der fremover kan kalde sig Frankrigs præsident. Arkivfoto. Reuters/Benoit Tessier Fold sammen
Læs mere

Paris. Slutspurten er sat ind ved det franske præsidentvalg, der bliver afgjort på søndag.

Den politiske komet og centrumpolitiker Emmanuel Macron og profilen på højrefløjen, Marine Le Pen, dyster om at få lov at rykke ind i præsidentpalæet.

Meget tyder på, at vælgerne vil pege på Macron. I de seneste målinger ser han ud til at få opbakning fra 62 procent. Til sammenligning kan Le Pen ifølge tallene kun skrabe opbakning sammen fra godt hver tredje vælger.

Det skriver nyhedsbureauerne AFP og Reuters samt de franske medier France24 og Le Figaro.

Valget bliver af iagttagere anset for at være det måske vigtigste valg i Frankrig i årtier. De to kandidater står for diametralt modsatte syn på spørgsmål om EU, Nato og indvandring.

Fredag siger Macron, at han allerede har besluttet sig for, hvem der skal være premierminister i hans regering, hvis han vinder valget. Han afviser dog at løfte sløret for et navn.

»Ja, jeg har truffet mit valg "in petto",« siger Macron til radiostationen Europe 1 ifølge AFP samt Le Figaro og bruger en italiensk vending, der betyder "i hjertet".

Marine Le Pen har tidligere sagt, at hun vil udpege EU-skeptikeren Nicolas Dupont-Aignan som sin premierminister.

En trussel mod Macrons sejr er de mange franske sofavælgere. Særligt vælgere på venstrefløjen ventes at blive hjemme i stedet for at møde op ved stemmeurnen, skriver France24.

En måling fra instituttet Odoxa viser, at omkring en fjerdedel af Frankrigs vælgere formentlig vil droppe at sætte deres kryds søndag. Mange af dem stemte på venstrekandidaten Jean-Luc Mélenchon ved den første valgrunde.