Macron har fødselsdag: 40 år og fuld fart frem

Ganske usædvanligt er den franske præsident Emmanuel Macrons popularitet steget markant de seneste måneder. Den meningsmåling kan han fejre samtidig med en rund fødselsdag og et enormt idékatalog.

Frankrigs præsident, Emmanuel Macron, fylder i dag 40 år. Her har han netop sagt farvel til Jordans kong Abdullah II, der tidligere på ugen var på besøg i Elysée-palæet. Foto: Yoan Valat/EPA Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Fødselaren Emmanuel Macron marcherer frem i en popularitetsmåling.

Mens den franske præsident, der i dag fylder 40 år, strør om sig med masse­vis af forslag til reformer hjemme og i hele EU, stiger hans popularitet tilsyne­ladende.

De seneste to måneder er de franske vælgeres tillid til deres præsident steget med ti procentpoint, hvoraf den seneste måned tegner sig for de seks.

Mere end halvdelen af de adspurgte i rundspørgen – 52 procent – har svaret positivt på spørgsmålet fra det franske Institut français d’opinion publique (Ifop): Er du tilfreds eller utilfreds med præsidenten?

Og det er usædvanligt, at en ny præsident lykkes med at knække kurven, siger vice­direktør hos Ifop, Frédéric Dabi, til avisen Journal du Dimanche:

»Ingen af hans forgængere har formået at undgå popularitetsafgrunden,« siger han.

Mere travl end nogensinde

Frankrigs yngste præsident nogensinde har haft travlt, efter han indtog embedet i maj.

Og skal man tro meningsmålingen, lader franskmændene sig altså ikke skræmme af hans march, der blandt andet skal reformere det franske arbejdsmarked.

Kursen er desuden især sat mod at udvikle og reformere EU, og det skal ske i tæt alliance med Tysklands kansler, Angela Merkel.

Det så mindre gunstigt ud for Macrons planer, da Merkel efter et skuffende valgresultat måtte forhandle regeringskoalition med De Grønne og FDP i efteråret. Men efter sammenbruddet i de forhandlinger ser det ud, som om Merkel ender i den gammelkendte koalition med de tyske socialdemokrater i SPD, der også har mod på reformvejen.

Merkel og Macron viste da også på et netop overstået topmøde i Bruxelles, at de er klar til at stå sammen om vejen frem. Modsat alle andre stats- og regeringsledere valgte de to at holde et fælles pressemøde.

»Hvis Tyskland og Frankrig ikke har nogen fælles holdning, vil Europa ikke bevæge sig fremad,« sagde Merkel blandt andet.

Men det er ikke alle EUs ledere, der synes, det behøver at gå så stærkt. Danmarks statsminister, Lars Løkke Rasmussen (V), har blandt andet bemærket, at tiden er inde til »rugbrødsarbejde« og ikke »fransk foie gras«.