Macron flytter ind i »vanviddets værelse«

Frankrigs nye præsidentpar har efter kun en måned i Élysée-palæet allerede sat deres helt eget aftryk på den officielle residens.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Kejserinde Eugénies værelse er et af de smukkeste i Élysée-palæet. Med højt til loftet og fri for den forgyldte overlæssethed, der præger andre gemakker i den franske præsidents officielle residens, har det samtidig formidabel udsigt til haveanlægget. Et beroligende vue, som Napoleon IIIs spanskfødte kone havde god brug for, mens hun i enrum forsøgte at finde en majestætisk grimasse, der kunne passe til ægtemandens notoriske utroskab.

Når værelset blandt palæets ansatte går under tilnavnet »le bureau qui rend fou« (kontoret, som gør skør), skyldes det imidlertid i lige så høj grad senere »beboere«. Under såvel Nicolas Sarkozy som François Hollande husede værelset præsidentens særlige rådgiver – et job, som angivelig kan drive selv den mest ligevægtige person til vanvid.

Det tvivlsomme ry skræmmer imidlertid ikke Emmanuel Macron. Frankrigs nye præsident har inddraget værelset til eget brug som et supplement til sit officielle kontor, og det er ifølge Le Figaro her, han søger tilflugt, når der skal tænkes en ekstra gang over tingene.

At Macron samtidig får sendt et signal om, at han er sin egen rådgiver og ikke har brug for spindoktorer, er næppe tilfældigt. Og også på andre områder er det nye tider i det klassicistiske palæ.

Ikke mindst har Frankrig for første gang fået en »première dame« efter amerikansk forbillede.

Brigitte Macron har således fået tildelt en kabinetschef, og i løbet af kort tid vil en kommunikationsrådgiver blive udpeget. Samtidig råder hun over to parkeringspladser i palæets gård i forbindelse med den officielle rolle, den nye præsident har valgt at give sin kone, og som man er i gang med at udarbejde reglerne for.

Gjort af et andet stof

Mens Brigitte Macron synes at nyde det politiske rampelys, er hendes forgænger på »posten« om muligt endnu mere tilfreds med at være sluppet ud af det. For skuespilleren Julie Gayet, hvis forhold til tidligere præsident Hollande i 2014 blev afsløret af et sladdermagasin under stor skandale, har de seneste år været et mareridt.

»Jeg har helt sikkert fået tilbudt færre roller (pga. forholdet, red.). Det har været svært. Jeg er blevet angrebet fra mange sider og har været nødt til at beskytte mig,« sagde Gayet, da hun forleden lod sig interviewe i et TV-program.

Élysée-palæet og nærkontakten med magten kommer næppe til at slide helt så meget på Brigitte og Emmanuel Macron. De synes gjort af et andet stof.

Martin Tønner er Berlingskes korrespondent i Sydeuropa.