Macron bliver fransk præsident: »Jeg vil forsvare de stolte franske og europæiske værdier«

Centrumkandidaten Emmanuel Macron vinder det franske præsidentvalg klart. Med næsten alle stemmer optalt står han til 66,06 procent af de gyldige stemmer mod 33,94 procent til den højrenationale Marine Le Pen. Det vækker stor lettelse hos Europas ledere.

Frankrig nye præsident Emmanuel Macron. Fold sammen
Læs mere
Foto: ERIC FEFERBERG

Emmanuel Macron bliver ny fransk præsident.

Det står klart søndag aften, hvor næsten alle stemmer er optalt. Ifølge det franske indenrigsministerium har Macron fået 66,06 procent af de gyldige stemmer mod 33,94 procent til Marine Le Pen.

Stemmeprocenten ser ud til at ende på 74,6 procent. Det er den laveste stemmeprocent i en anden runde af et fransk præsidentvalg siden 1969, og hele 8,7 procent af alle stemmeberettigede mødte op for at stemme blankt eller ugyldigt.

Le Pen erkender nederlag

Allerede klokken 20.10 tog Le Pen ordet og erkendte nederlaget. Hun understregede dog, at resultatet er også er en sejr for hende og Front National med et »historisk« godt resultat.

»De gamle partier er blevet elimineret. Nu står kampen mellem globalister og patrioter. Jeg opfordrer alle patrioter til at slutte sig til os,« sagde hun i et kort tale til sine tilhængere og indikerede dermed, at hun er klar til at slås for præsidentposten igen i 2022.

Ydmyg Macron vil være præsident for hele Frankrig

Lidt efter kl. 21 gik Macron på TV med en ydmyg tale, hvor han brugte meget tid på at tale til de mange, der slet ikke stemte eller stemte på Le Pen.

»Jeg vil hverken undervurdere de økonomiske vanskeligheder eller de sociale brudflader,« sagde Macron og understregede, at han vil forsvare de stolte franske og europæiske værdier, fordi de er værd at kæmpe for og er vejen til at genskabe håbet for de mange desillusionerede franskmænd.

Venstrefløjen Mélenchon ser en andenplads til de utilfredse

Netop de mange utilfredse vælgere, der slet ikke stemte eller stemte blankt, var hovedbudskabet for den yderste venstrefløjs Jean-Luc Mélenchon, der blev nummer fire ved første runde af præsidentvalget og søndag bebudede, at kampen for et mere retfærdigt Frankrig først lige er begyndt og fortsætter ved parlamentsvalget i juni.

»Fru Le Pen blev nummer tre efter Hr. Macron og de mange, som slet ikke stemte eller stemte blankt. Det er stemmer mod selskabernes magt og den miljømæssige uansvarlighed,« sagde en kamplysten Mélenchon.

EU-jubel over Macron-sejr

EU-rådsformand, Donald Tusk, har også allerede ønsket Macron tillykke og samtidig sendt en bredside til Le Pen.

»Tillykke @EmmanuelMacron. Tillykke til det franske folk for at vælge Frihed, Lighed og Broderskab over de falske nyheders tyranni,« skriver Tusk på sin Twitter-profil.

Og fra EU-Kommissionens formand, Jean-Claude Juncker, lyder det på Twitter:

»Tillykke @EmmanuelMacron! Er glad for, at franskmændene har valgt en europæisk fremtid. Sammen for et stærkere og mere retfærdigt Europa.«

Glæde hos Løkke og Merkel

Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) og en talsmand for Tysklands kansler, Angela Merkel, har også udtrykt deres store glæde over valget af Macron.

»I dag har Frankrig stemt ja til fællesskab og ja til fremtiden. Vi har brug for hinanden i Europa. For vi ved, at vi er stærkere sammen end hver for sig. Derfor er jeg glad for, at Emmanuel Macron er Frankrigs næste præsident. Samtidig tror jeg, det er vigtigt, at vi ikke bare affejer de strømninger i Frankrig og andre steder, der vender ryggen til globaliseringen og internationalt samarbejde.
Vi skal forstå deres bekymring, og vise, at EU kan løse de konkrete problemer, de møder i deres hverdag. Sammen skal vi bekæmpe terror, løse migrationsudfordringen og sikre vækst og arbejdspladser til alle,« udtaler statsministeren i en meddelelse.

På Twitter lyder det fra Angela Merkels talsmand, Steffen Seibert:

»Tillykke, @EmmanuelMacron. Deres sejr er en sejr for et stærkt og forenet Europa og for det fransk-tyske venskab.«

Emmanuel Macron er 39 år og bliver dermed den hidtil yngste franske præsident. Han var økonomiminister i den afgående præsident, François Hollandes, regering indtil august, hvor han trådte ud af regeringen og satte kurs mod præsidentens Élysée-palæ. Et mål, der nu er gået i opfyldelse blot ni måneder senere.