Macron angreb Le Pen i afgørende TV-debat: Du gentager din fars løgne

OVERBLIK: Det var en hed valgdebat, der udspillede sig i Frankrig tirsdag aften. En fyrværkerifabrik er eksploderet i Portugal, og sponsorer flygter fra Fox News efter sexchikane-sag. God morgen.

Ti af de 11 franske præsidentkandidater, fra venstre med partinavn først: La France insoumise Jean-Luc Melenchon; Les Republicains Francois Fillon; Uafhængig Jean Lassalle; Lutte Ouvriere Nathalie Arthaud, Front National Marine Le Pen; Socialist Benoit Hamon; Solidarite et Progres Jacques Cheminade;  Debout la France Nicolas Dupont-Aignan; En Marche! Emmanuel Macron og Popular Republican Union Francois Asselineau. Fold sammen
Læs mere
Foto: LIONEL BONAVENTURE / POOL
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Alle 11 præsidentkandidater ved det kommende franske valg deltog i en tv-debat tirsdag aften, hvor de kunne give forskellige bud på, hvordan de vil håndtere posten som præsident.

»Jeg vil genrejse den franske optimisme,« sagde den 39-årige moderate kandidat Emmanuel Macron, der er favorit til at tage sejren ved valget.

Især lagde Macron vægt på, at erhvervslivet skal smøres.

»Vi skal investere for at få maskinen til at køre igen,« sagde Macron.

Det højrenationale Front Nationals leder, 48-årige Marine Le Pen, sagde, at Frankrig skal bekæmpe »den ukontrollerbare globalisering«. Blandt andet ønsker Le Pen, at Frankrig trækker sig ud af EU.

Det hårdeste sammenstød fandt sted mellem Macron og Le Pen. Her angreb Macron sin modstanders plan om at trække Frankrig ud af eurosamarbejdet og vende tilbage til møntfoden franc.

»Det fru Le Pen foreslår, er at reducere det franske folks købekraft. Hvis vi trækker os fra euroen, fører det til mindre købekraft for arbejdere og dem med en opsparing,« sagde Macron.

Macron beskyldte også Le Pen for at ville starte en "økonomisk krig" med Frankrigs naboer. Han tordnede mod det, han kaldte »nationalisme« i Europa, som tidligere har splittet kontinentet.

Le Pen tog til genmæle ved at angribe EU, som hun mener, at Macron forsvarer uden forbehold.

»Du gentager de løgne, vi har hørt i 40 år, og som vi har hørt fra din fars mund,« svarede Macron, der henviste til Marine Le Pens far, Jean-Marie Le Pen, som grundlagde Front National.

Ifølge målinger ligger Le Pen og Macron tæt i valgets første runde, der finder sted 23. april. Macron står dog til at vinde stort i valgets anden runde.

/ritzau/AFP

Eksplosion på fyrværkerifabrik i Portugal koster fem livet

Fem mennesker er døde, og tre savnes, efter en ulykke på en fyrværkerifabrik i det nordlige Portugal.

Fem mennesker er blevet dræbt i en eksplosion på en familiejet fyrværkerifabrik ved byen Lamego i det nordlige Portugal tirsdag aften. Tre andre savnes.

Det oplyser den lokale redningstjeneste ifølge det portugisiske nyhedsbureau Lusa.

Imens skriver nyhedsbureauet AFP, at flere end 100 brandfolk er på stedet, hvor de kæmper mod en brand, som blev udløst af eksplosionen.

Sent tirsdag aften venter redningsarbejdere fortsat på at kunne komme ind i bygningen og lede efter de savnede. Dog er der meget lidt håb om at finde overlevende, lyder det.

Lokale medier rapporterer, at ejeren af fabrikken samt hans datter er blandt ofrene.

Samtidig skriver nyhedsbureauet AP, at fire af de dræbte er i familie sammen.

Ingen af disse oplysninger er endnu bekræftet fra officielt hold.

Eksplosionen skete kort før klokken 18 i den lille landsby Avões ved Lamego ikke langt fra storbyen Porto.

Ifølge AP arbejdede der omkring 15 mennesker på fabrikken. De kommer alle fra tre lokale familier.

Det er endnu usikkert, hvor mange mennesker der befandt sig på fabrikken, da eksplosionen skete. Det vides heller ikke, hvad der forårsagede eksplosionen.

/ritzau/

Sponsorer flygter fra Fox News efter sexchikane-sag

Beskyldninger om chikane mod tv-vært Bill O'Reilly får nu annoncører til at flygte fra hans populære program.

En række af de tungeste sponsorer har indstillet deres annoncer til det mest sete program på den amerikanske tv-station Fox News.

Annoncørerne har valgt at trække deres tv-spots tilbage fra programmet "The O'Reilly Factor", efter at en række kvinder har beskyldt programmets vært, Bill O'Reilly, for sexchikane eller anden upassende opførsel.

Tirsdag valgte både det amerikanske forsikringsselskab Allstate og den franske medicinalvirksomhed Sanofi at trække sig som sponsor af programmet.

En række bilproducenter ønsker heller ikke længere, at deres brand associeres med programmet. "The O'Reilly Factor er især populært blandt konservative amerikanere.

»Involvering og støtte til kvinder er vigtige værdier for Allstate. Vi er bekymrede for problemerne omkring programmet, og vi har suspenderet vores reklamer,« siger Justin Herndon, talsmand for Allstate, om beslutningen.

I en erklæring fra Sanofi lyder det, at selskabet har valgt at "omallokere" dets annoncer.

»Kontroverserne omkring »The O'Reilly Factor«-programmet og beskyldningerne mod Bill O'Reilly er emner, vi tager alvorligt og vil fortsætte med at holde øje med,« hedder det.

Sponsorflugten kommer, efter at The New York Times tidligere på måneden skrev, at Bill O'Reilly og hans arbejdsgiver har betalt omkring 13 millioner dollar - eller 90 millioner kroner - i et forlig.

Det blev indgået med fem kvinder, der enten havde arbejdet for ham eller medvirket i hans show.

Kvinderne havde blandt andet beskyldt værten for verbale overgreb, sjofle kommentarer, uønskede tilnærmelser og telefonopkald, hvor det angiveligt lyder som om, at han onanerer.

Ud over Allstar og Sanofi har også BMW, Hyundai og Mercedes-Benz indstillet sponsoratet.

»Selv om det er svært at gennemskue, hvad der er fakta i sagen, så er beskyldningerne foruroligende,« siger Donna Boland, der er talsmand for Mercedes-Benz.

/ritzau/AFP