Måneders fred er aflyst efter blodige kampe i Tripoli

Libyen har været ramt af oprør siden 2011, hvor lederen Muammar Gaddafi blev væltet under Det Arabiske Forår.

Illegale indvandrere ankommer til Tripoli. Fold sammen
Læs mere
Foto: MAHMUD TURKIA
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Efter en relativt rolig periode i den libyske hovedstad, Tripoli, brød der fredag blodige kampe ud mellem oprørsgrupper og styrker fra den FN-støttede samlingsregering.

»Vi opfordrer folket i Tripoli til at stå samlet med samlingsregeringen og dets sikkerhedsapparat i kampen mod sabotørerne,« skriver regeringen i en udtalelse.

Mindst 52 soldater har mistet livet i kampene, skriver mediet Al Jazeera lørdag morgen.

Kampene har været koncentreret om de nordlige distrikter Abu Salim, Salahedeen og Qasr Bin Ghashir i Tripoli.

Store, sorte røgsøjler er steget mod himlen under de voldsomme sammenstød. Både kampvogne og armerede køretøjer har været sendt på gaden.

»Vi har modtaget opringninger fra familier, som gerne vil væk. Men vi kan ikke nå dem på grund af kampene,« udtaler en nødhjælpsarbejder.

Det nordafrikanske land har været ramt af oprør og blodig borgerkrig efter Det Arabiske Forår, hvor præsident Muammar Gaddafi i 2011 blev væltet.

Samlingsregeringen blev indsat i Tripoli sidste år. Siden er det lykkedes den at nedkæmpe en del af en rivaliserende islamistiske regering i Libyen. Den anden regering ledes af Khalifa Ghwell.

Ghwells regering sidder også i Tripoli, men det er samtidig lykkedes at finde opbakning i den vestlige del af landet, skriver Al Jazeera.

Men det er svært for den FN-støttede regering for alvor at få styr på situationen i landet, hvor flere kæmper om magten.

I den østlige del af Libyen er der desuden et rivaliserende parlament, der nægter at anerkende samlingsregeringen i hovedstaden.

Siden marts har der dog frem til weekenden været relativt fredeligt i Tripoli.

Meldingerne om kampe er kommet, samtidig med at egyptiske fly har rettet angreb i Libyen. Egypterne siger, at der var tale om seks "terrorlejre" i nabolandet.

Det er sket efter et angreb mod egyptiske koptere, der kostede 28 livet fredag.

De egyptiske myndigheder mener ifølge nyhedsbureauet AFP, at de militante grupper, der står bag angrebet, træner deres medlemmer i lejrene.

FN's udsending i Libyen, Martin Kobler, har fordømt volden i Tripoli i en udtalelse.

Han opfordrer til en øjeblikkelig genoprettelse af freden.

/ritzau/Reuters