Målinger ramte helt skævt ved Italiens folkeafstemning

Meningsmålinger op til søndagens afstemning om forfatningsreformer er langt fra det faktiske resultat.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

København. Næsten samtlige stemmer fra søndagens folkeafstemning i Italien om forfatningsreformer er tidligt mandag morgen talt op, og resultatet viser, at meningsmålinger op til afstemningen ramte langt ved siden af.

Det samme gjorde sig gældende ved præsidentvalget i USA i november samt ved briternes EU-afstemning i juni.

I begge tilfælde overraskede vælgerne ved at stemme Donald Trump ind i Det Hvide Hus og Storbritannien ud af EU.

Meningsmålinger havde ellers udpeget Hillary Clinton til at vinde i USA og briterne til at stemme for fortsat medlemskab af EU.

I Italien derimod tydede meningsmålingerne på, at et flertal ville stemme "nej" til de forslag om ændringer forfatningen, som premierminister Matteo Renzi havde sat alt ind på at få gennemført.

Men målingerne ramte alligevel ret meget ved siden af det faktiske resultat.

"Ja"-siden og Renzi var spået at ville tabe med mellem fem og syv procentpoint. Men med 98 procent af stemmerne talt op, er afstanden på næsten 20 procentpoint.

Ifølge tv-stationen Sky TG 24 har 59,6 procent af vælgerne krydset af i "No"-feltet, mens 40,4 procent har sat krydset ud for "Si", fremgår det af The Guardian.

I Østrig var vælgerne også i aktion søndag, da der skulle vælges ny præsident. Og her var der mere overensstemmelse mellem meningsmålinger og udfald. Alexander Van der Bellen var ifølge flere rundspørger op til dagen favorit til at løbe med sejren. Og det gjorde han så også.

/ritzau/