Måling: Rumænsk præsident genvalgt med to ud af tre stemmer

Klaus Iohannis har vundet en sikker sejr ved søndagens præsidentvalg i Rumænien, viser valgstedsmålinger.

Præsident Klaus Iohannis, som her træder ud af valgboksen med sin stemmeseddel i hånden, står for en pro-europæisk kurs. Daniel Mihailescu/Ritzau Scanpix Fold sammen
Læs mere

Rumæniens siddende præsident, Klaus Iohannis, står til genvalg. Det viser valgstedsmålinger, efter at valgstederne lukkede klokken 20 dansk tid.

»Vinderen i dag er det moderne Rumænien, det europæiske Rumænien, det normale Rumænien,« siger Klaus Iohannis i sin sejrstale.

Den 60-årige tidligere fysiklærer, som er leder af det konservative parti PNL, har ifølge valgstedsmålingerne fået omkring to tredjedele af stemmerne. Det skriver nyhedsbureauet Reuters.

Hans modstander ved søndagens anden og afgørende valgrunde, den socialdemokratiske leder fra partiet PSD, tidligere premierminister Viorica Dancila, har fået en tredjedel af stemmerne.

PSD, der havde regeringsmagten indtil 4. november, har flere gange været på kollisionskurs med EU.

Regeringer under ledelse af PSD har i løbet af de seneste år tilbagerullet flere tiltag mod korruption, og det er blevet mødt af kritik fra Bruxelles.

Klaus Iohannis blev præsident for fem år siden og har i den periode modarbejdet PSD's forsøg på at gennemføre reformer i retssystemet og begrænse domstolenes uafhængighed.

Han har fået ros fra vestlige allierede og fra EU for disse bestræbelser.

Hvis han bliver genvalgt som præsident, kan Iohannis ikke blot nominere en premierminister og nedlægge veto mod love vedtaget i parlamentet.

Han kan blandt andet også udpege chefanklagere, der vil bekæmpe korruption.

Det ventes han at gøre med opbakning fra premierminister Ludovic Orban, som for tre uger siden blev leder af Rumæniens mindretalsregering.

»Tingene burde begynde at vende tilbage til det normale. Både Orban og Iohannis vil arbejde sammen i samme retning,« siger den 50-årige lærer Andreea Mihai, der stemte tidligere på dagen, til Reuters.

De foreløbige valgresultater ventes offentliggjort mandag.

Valgdeltagelsen var omkring 50 procent, viser tal fra den rumænske valgkommission.

Rekordmange rumænere bosat i udlandet - 920.000 i alt - stemte ved søndagens valg.

/ritzau/AFP