Måling melder om nej til skotsk selvstændighed

Afstemningen om Skotlands selvstændighed, der afholdes torsdag, bliver snæver. Men de seneste målinger givet flertal til nej-siden.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Torsdagens afstemning i Skotland om en fremtid som en selvstændig nation eller en fortsættelse i Det Forenede Kongerige ser ifølge de seneste meningsmålinger ud til at blive et nej til selvstændighed.

Ifølge Reuters giver de nyeste målinger nej-sigerne 52 procent af stemmerne, mens tilhængerne af skotsk selvstændighed må nøjes med 48 procent.

Begge lejre arbejder på højtryk i døgnet op til afstemningen, hvor vælgerne skal svare ja eller nej til spørgsmålet: »Skal Skotland være et selvstændigt land?«.

Et ja vil rive Skotland ud af 300 års union med England, men også udløse en bølge af usikkerhed i og uden for Skotland - både på det økonomiske og det sikkerhedspolitiske område og i forholdet til EU.

Ifølge tre meningsmålinger er mellem otte og 14 procent af de 4,3 millioner skotske vælgere stadig i tvivl, men målingerne hælder stadig til, at forslaget om skotsk selvstændighed bliver forkastet.

De britiske ledere har i de seneste uger lovet skotterne guld og grønne skove for at blive i unionen, men imens appellerer lederen af selvstændighedsbevægelsen, Alex Salmond, ifølge Reuters til skotterne:

»Vågn op på fredag til den første dag i et bedre land.«

Den britiske premierminister, David Cameron, for hvem et skotsk brud med unionen vil være et enormt prestigetab, erklærer i avisen The Times, at uanset resultatet vil det vise, at »vi er demokrater, der respekterer folkets vilje gennem stemmeurnerne«.

Med hensyn til det sikkerhedsmæssige advarer 14 tidligere chefer i Storbritanniens tre værn onsdag ifølge Reuters i et åbent brev om, at et selvstændigt Skotland både vil underminere den britiske sikkerhed og den skotske.

»Det er fiktion at tale om regionale væbnede styrker. En deling af Det Forenede Kongerige vil måske eller måske ikke være politisk eller økonomisk følsomt, men militært vil det være det. Vi vil alle blive svagere,« lyder der fra de tidligere værnschefer.

Også i Washington ses med bekymring på en opsplitning, for som det siges i Det Hvide Hus, så foretrækker USA et »stærkt, robust og forenet Storbritannien«.