Måling: Jordskredsvalg i Irland

Den første meningsmåling foretaget på selve valgdagen i fredag afslører katastrofevalg for Fianna Fáil, der har haft magten i 14 år.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

DUBLIN: Irland har direkte retning mod et magtskifte, afslører den første meningsmåling foretaget på valgdagen fredagen, og som er blevet offentliggjort lørdag morgen.

Fine Gails leder Enda Kenny er så godt som sikker på at blive Irlands nye leder, selv om partiet ikke står til at vundet majoritet alene.

Målingen fra The Millward Brown Lansdowne Poll er foretaget for Irlands statslige TV-kanal RTÈ, og den giver Fine Gail 36,1 procent af stemmerne – partiets bedste resultat siden november 1982. Labour kommer ind på en andenplads med 20.5 procent af stemmerne, hvilket er partiets bedste resultat nogensinde.

At de to partier går sammen i en koalitionsregering vurderes som den mest sandsynlige.

Valget er som forventet blevet til en vælgerlussing af de helt store for det konservative Fianna Fáil, der har haft magten i 14 år.

Vælgerne ville forandring, efter at Irland har gennemlevet en økonomisk nedtur uden sidestykke siden den globale finanskrise for alvor rullede fra efteråret 2008, og den irske boligboble bristede. Den irske stat har været tvunget til at overtage sine største banker ved at skyde milliarder af skatteborgernes penge ind i bankerne, og Irland har nu også fået en gigantisk redningspakke fra EU og Den Internationale Valutafond for at undgå statsbankerot og banker, der vil gå ned.

Sinn Féin får 10.1 procent af stemmerne i målingen, mens De Grønne styrer mod 2,7 procent, hvilket I så fald kan redde partiet nogle få pladser i parlamentet. Uafhængige kandidater står til 15,5 procent, hvilket er et meget højt tal, men næppe vil udløse magt i det nye parlament.

3.500 vælgere er blevet udspurgt ved valgstederne. Den egentlige optælling af stemmer begynder kl. 10 lørdag, og der ventes delresultater i løbet af lørdag eftermiddag.