Måling: De gamle briter ville Brexit, mens de unge ville Bremain

Det er den ældre befolkning i Storbritannien, der er skyld i, at briterne nu må vinke farvel til det europæiske samarbejde. Det er konklusionen, hvis man tolker en meningsmåling fra YouGov.

En ældre dame satte højst sandsynligt et kryds ud for »leave«, hvorimod de triste unge mennesker må sande, at deres »remain« ikke blev en realitet efter fredagens endelige valgresultat. Fold sammen
Læs mere

Desto yngre brite, du er, desto hellere vil du gerne forblive i EU.

Og desto ældre brite, du er, desto hellere vil du gerne forlade EU.

En meningsmåling fra YouGov har undersøgt, hvordan vælgerne i Storbritannien havde tænkt sig at sætte deres kryds ved dagens historiske dag, hvor briternes valgresultat er lig med et britisk exit fra EU.

Svaret er entydigt.

De fleste britiske statsborgere under 50 år har sat kryds ud for »remain«, og befolkningen over 50 år har sat kryds ud for »leave«. Tallene viser også, at de 18-24-årige er de mest EU-glade tilhængere, hvorimod aldersgruppen 65+ er langt overvejende for at trække sig ud af EU.

Artiklen fortsætter under grafen.

 

Målingen er foretaget i slutningen af sidste uge, og 1.652 personer er blevet spurgt.

Målingen er gået viralt

På de sociale medier er sidste uges måling gået mildest talt viralt inden for de sidste timer.

Flere tusinde danske og udenlandske personer har delt billedet af YouGov-målingen, heriblandt forfatter og journalist Mads Kastrup med teksten:

»De gamle efterlader de unge i en fremtid, de helst så sig fri for. 'Tak for lort', hedder det vist,« skriver han på sin facebookprofil.

Målingen giver også et bud på, hvor lang tid de forskellige briter skal leve med den beslutning, som bliver truffet ud fra en gennemsnitlig levealder.

Et eksempel:

Hvis du er 21 år i dag, så er din forventede levealder 90 år. Derfor skal du i 69 år leve med, at Storbritannien har valgt at trække sig ud af EU.

Et andet eksempel:

Hvis du er 73 år og netop har stemt »leave«, så skal du med din forventede levealder i 16 år leve med, at briterne i fremtiden ikke er en del af det europæiske samarbejde.

Det får teaterdirektør for Mungo Park til at skrive følgende på sin facebookside:

»Gamle røvhuller med drømme om det længst forsvundne imperium efterlader et lidt mindre Great Britain uden Skotland, Nordirland og Europa til de unge. Tak for lort.«

På Twitter er et tweet fra et canadisk byrådsmedlem med målingen lige nu retweetet knap 10.000 gange.

Det har ikke været muligt at finde en meningsmåling, der viser aldersfordelingen, efter briterne torsdag satte deres kryds.