Må sorte sidde forrest i bussen? - og syv andre grunde til, at den næste højesteretsdommer er enormt vigtig

Der skal udpeges en ny højesteretsdommer i USA, efter en af de mest konservative af slagsen, Antonin Scalias, er død. Præsident Barack Obama pegede onsdag på den moderate dommer Merrick Garland. Men spørgsmålet skaber politisk uro, for højesteretsdommere i USA har enorm betydning som dem, der har det sidste ord at skulle have sagt i væsentlige politiske sager.

Rosa Parks, der af mange anses for at være borgerrettighedsbevægelsens moder, bliver her hjulpet hen til et museum for afroamerikansk historie i år 1995. 40 år tidligere nægtede hun at flytte sig fra sit sæde forrest i en bus, der var forbeholdt hvide i Montgomery i delstaten Alabama, hvilket satte gang i en stor boycot af busser i byen. Fold sammen
Læs mere
Foto: REBECCA COOK

En af USAs mest magfulde højesteretsdommere Antonin Scalias døde midt i februar, og det satte gang i et højspændt politisk opgør i USA. Nu har præsident Barack Obama nomineret den moderate dommer Merrick Garland som efterfølger, skriver Ritzau.

Men det er ikke sikkert, Obama får Senatet til at godkende Garland, for flere republikanske politikere ønsker, at det først bliver den næste præsident, der udvælger en ny højesteretsdommer.

Højesteretsdommere i USA spiller nemlig en væsentlig politisk rolle, og de har gennem tiden taget stilling til afgørende sager om alt fra abort til stemmeoptælling ved præsidentvalg.

Derfor står den demokratiske præsident, Barack Obama, lige nu stejlt over for republikanerne i Kongressen.

For at forstå dommernes betydning i amerikansk politik, kan du herunder læse om de mest skelsættende afgørelser i USAs højesteret.