»Må Gud fordømme dem, som er skyld i det her«

Onsdag var det national sørgedag i Tyrkiet efter tirsdagens angreb på landets største og travleste lufthavn. Dødstallet er oppe på 41, mens 130 fortsat er indlagt.

Atatürk-lufthavnen blev lukket efter tirsdagens terrorangreb, men var onsdag igen åben for rejsende. Foto: AFP Photo Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

ISTANBUL: Tårer flød foran Bakirköy hospitalet, hvor pårørende samledes for at høre nyt om deres kære, som blev såret under tirsdagens angreb på Atatürk Lufthavn i Istanbul. Utålmodig og udmattet efter flere timers venten i 29 graders varme gerådede en familie i et større slagsmål, og politiet måtte gribe ind. Mange af de forsamlede familier er fastende under ramadanen, og det bidrog til den ekstra ophidsede stemning over uvisheden om deres familiemedlemmers skæbne.

»Må Gud fordømme dem, som er skyld i det her, må Gud forene os med vores søn i denne hellige ramadanmåned,« hulker en mor og peger over på sin nygifte søns kone, der chokeret og mundlam stirrer mod himlen. Hele familien er samlet i hospitalets gård og venter på nyt om deres 25-årige nevø, Yasin Öcal, der til daglig arbejdede som piccolo i lufthavnen.

Islamisk Stat formodes at stå bag det nøje planlagte terrorangreb på Atatürk Lufthavnen, som dræbte 41 og sårede mindst 239, hvoraf over halvdelen stadig onsdag aften var indlagt.

Langt de fleste sårede ligger på Bakirköy hospitalet få kilometer fra lufthavnen.

Ifølge de tyrkiske myndigheder er de ansvarlige for terrorangrebet på lufthavnen tre selvmordsbombere, der først skød på civile i og uden for den internationale afgangsterminal og derefter bragte deres selvmordsveste til sprængning. En metode, der er ny i de angreb i Tyrkiet, og som tilskrives Islamisk Stat.

Den travleste tid i lufthavnen

Tyrkiske medier beretter, at angrebet fandt sted på et tidspunkt, hvor der var vagtskifte i lufthavnen, hvilket ifølge flere bl.a. danske øjenvidner bidrog til, at panikken og usikkerheden bredte sig yderligere. Det skriver nyhedsbureauet Reuters.

Istanbuls Atatürk-lufthavn, er en af verdens travleste med godt 450.000 ankomster og afgange i 2015. Lufthavnen er hidtil blevet anset for at være den sikreste i landet. Allerede inden man kommer ind til check-in-skrankerne, skal man igennem et sikkerhedscheck.

Sommermånederne er lufthavnens travleste grundet transitpassagerer og ikke mindst de mange millioner tyrkere, der normalt bor i Europa, men som foretrækker at holde sommerferie i hjemlandet. I år fejres eid-festen den 5. juli, hvorfor endnu flere europæiske tyrkere besøger landet i denne tid.

Én af dem er en ung pige fra Tyskland. Hun fløj til Istanbul tirsdag aften og skulle hentes af sin fætter i Atatürk Lufthavn. Han var i lufthavnen og blev ramt af en granatsplint, der borede sig ind i hjernen, da én af selvmordsbomberne udløste sin selvmordsvest. Fætteren ligger nu i koma.

»Det er min skyld«, græder hun hjælpeløst i hospitalsgården.

Det ved vi om terrorangrebet mod Atatürk-lufthavnen i Istanbul
- Angrebet begyndte tirsdag cirka klokken 22.00 (kl. 21 dansk tid).
- Tre bevæbnede mænd ankom til lufthavnens ankomsthal i en taxa. To af mændene åbnede ild med automatvåben mod menneskemængden. Politi og sikkerhedspersonale besvarede ilden. Terroristerne udløste deres selvmordsveste tre forskellige steder i lufthavnen.
- Ved redaktionens slutning onsdag aften var det officielle antal dræbte 41; 239 blev såret.
- Lufthavnen blev lukket tirsdag aften, men blev genåbnet tidligt onsdag.
- Ifølge Udenrigsministeriets Borgerservice er der ikke danskere blandt de sårede og dræbte.
- Tyrkiets premierminister Benali Yildrim sagde onsdag, at "de foreløbige undersøgelser peger på, at den ekstremistiske gruppe Islamisk Stat bærer skylden".
- Ved redaktionens slutning havde ingen taget ansvaret for terrorangrebet.
Kilder: BBC, New York Times og CNN