Må en vicekansler give fingeren til nynazisterne?

Tysklands vicekansler deler vandene efter en spontan fuckfinger til fremmødte nynazister.

De unge nationaldemokrater fik denne reaktion fra vicekansler Sigmar Gabriel. Foto: Skærmdump Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

BERLIN: Må en tysk vicekansler miste besindelsen og vise fuckfinger til en bande brølende nynazister?

Tyskerne er delte i spørgsmålet om det passende i en socialdemokratisk fuckfinger efter en omtalt episode forrige fredag i landsbyen Salzgitter i delstaten Nordrhein-Westfalen.

På vej til et vælgermøde i den lokale parti­forening blev vicekansler Sigmar Gabriel afbrudt af en gruppe højreradikale demonstranter, der råbte skældsord og beskyldninger om landsforræderi efter den socialdemokratiske partiformand og økonomiminister. Som spontan reaktion viste Gabriel derefter langefingeren til de fremmødte højre­radikale.

Efterfølgende er Gabriel blevet kritiseret i tyske medier for ikke at tage hensyn til den gode tone i en stadig mere rå politisk debat på de sociale medier i Tyskland. Flere aviser vurderer, at Gabriel som politisk forbillede burde have undladt at forfalde til den slags ikke-verbale tilkendegivelser.

»Han burde have vist dem en kold skulder og ryste provokationen af sig. Gabriel har tydeligvis svært ved at holde sig til top­politikeres regel nummer et. Efterhånden giver socialdemokraten indtryk af bevidst mangel på etikette«, skriver avisen Tagesspiegel. Andre aviser bifalder Gabriels følelsesudbrud. Ja, for ingen ønsker en robot uden følelser. »Hvis Gabriel ikke havde reageret, ville det have været fattigt. Det eneste, man kan bebrejde ham, er, at han skulle have brugt begge hænder«, skriver den borgerlige avis Die Welt.

Socialdemokratisk tradition

Gabriels fuckfinger kom først til offentlighedens kendskab, da ungdomsafdelingen af det tyske nazistparti, NPD, gjorde videoen tilgængelig på nettet. I videoen fra Salzgitter råber en af de fremmødte nynazister til den tyske vicekansler: »Mand, din far elskede sit land. Og hvad gør du? Du ødelægger det.« Sigmar Gabriel har flere gange lagt afstand til sin fader, der var overbevist medlem af det tyske nazistparti.

Det er ikke første gang, at en socialdemokratisk topfigur vækker opsigt med en udstrakt langemand. Under valgkampen til forbundsdagsvalget i 2013 høstede daværende finansminister og kanslerkandidat Peer Steinbrück både applaus og kritik efter at have optrådt på forsiden af den landsdækkende avis Süddeutsche Magazin med en udstrakt langefinger. Og i 2000 gav Wolfgang Clement, daværende socialdemokratisk ministerpræsident i Nordrhein-Westfalen under verdensudstillingen Expo fuckfinger til en gruppe unge mennesker, der spurgtet: »Hvem er du egentlig?«