Lyver Bush om Iran?

Nye oplysninger rejser tvivl ved præsident Bush’s forklaring om, at han ikke var orienteret om sine efterretningstjenesters kursskifte over for Iran, da han for nylig truede iranerne med ny verdenskrig.

Nye oplysninger rejser tvivl om præsident Bush's forklaringer om Irans atomvåbenprogram. Fold sammen
Læs mere
Foto: Scanpix.

WASHINGTON: Førende demokrater og kommentatorer beskylder præsident George W. Bush for at have raslet med sablerne over for Iran uden at have dækning for det.

Ifølge præsident Bush fik han først onsdag for en uge siden at vide, at Iran formentlig standsede sit atomvåbenprogram i 2003. Derfor følte han sig på sikker grund, da han midt i oktober i år truede Iran med »Tredje Verdenskrig«, hvis de fortsatte jagten på atomvåben. En trussel, der jagede en skræk i livet på folk verden over og satte gang i spekulationer om en snarlig militær aktion imod Irak.

Men præsidentens udlægning bringes nu alvorligt i tvivl. Formanden for Senatets efterretningsudvalg, demokraten Jay Rockefellar, blev således personligt orienteret om de nye oplysninger for flere måneder siden, fortalte han i aftes til amerikansk TV. Han var derfor overrasket, da han den 17. oktober hørte præsidenten true med verdenskrig.

»Jeg fik informationer for flere måneder siden. Det var ikke den endelige konklusion, som vi nu kender. Men det var informationer, som gjorde det klart, at noget var ved forandre sig,« sagde udvalgsformanden.

Det amerikanske efterretningsvæsen har hidtil antaget, at iranerne var opsatte på at bygge atomvåben, men i et ny rapport, der netop er offentliggjort, trækker de sensationelt den betragtning tilbage og vurderer nu, at Iran med stor sandsynlighed indstillede atomvåbenprogrammet i 2003 og i dag er mindre opsatte på at genoptage det, end man hidtil har troet.

Jay Rockefellar blev interviewet side om side med sin republikanske næstformand, Kit Bond. Også Bond fik de samme informationer på daværende tidspunkt. De to senatorer ville på grund af tavshedspligt ikke uddybe informationers karakter. Men Rockefellar understregede, at det er utænkeligt, at præsidenten taler sandt, for det ville betyde, at de har modtaget flere informationer fra hans efterretningstjenester, end han selv har.

George W. Bush sagde under et pressemøde tirsdag, at han først i forrige uge blev orienteret om sine 16 efterretningstjenesters kursvending. Han sagde dog også, at han allerede i august i år fik en kortfattet besked om, at der var nye informationer. De blev leveret til ham af direktøren for efterretningsvæsenet, Mike McConnell.

»Men han fortalte mig ikke, hvad informationerne gik ud på. Han fortalte mig, at det ville tage nogen tid at analysere dem. Hvorfor tager man sig tid til at analysere nye informationer? For det første vil man sikre sig, at det ikke er misinformation. Man vil sikre sig, at de informationer, man har, er reelle. Og for det andet vil de sikre sig, at de forstår de informationer, de har indhentet. Hvis de mener, at de er reelle, hvilken betydning har de så«, forklarede Bush.

Formanden for Senatets udenrigsudvalg, demokraten Joe Biden, anser det som ufatteligt og uansvarligt, hvis præsidenten ikke fandt grund til at spørge efterretningsdirektøren i august, om de nye informationer styrkede eller svækkede den vigtige sag imod Irans atomprogram. For kort efter at optrappe sin retorik kraftigt imod Iran. Joe Biden tror heller ikke på præsidentens forsikringer om, at ingen i efterretningstjenesterne bad ham om at skrue ned for retorikken undervejs, eftersom i hvert fald tjenesterne vidste, at iranerne standsede atomvåbenprogrammet for fire år siden.

»Nej, det fortalte ingen mig«, lød det fra Bush på pressemødet.

Også den erfarne sikkerheds-reporter, Seymour Hersh fra New York Magazine, rejser tvivl ved præsidentens forklaring. Det Hvide Hus har oplyst, at Bush først fik fuld kendskab til de nye vurderinger den 28. november. Men Hersh sagde i aftes på baggrund af oplysninger fra efterretningskilder, at Bush to dage tidligere, mandag den 26. november, gav en fyldig orientering om de amerikanske efterretningstjenesters rapport til Israels premierminister, Olmert. Det skete forud for Mellemøstkonferencen i Annapolis.

Ifølge Hersh blev israelerne skuffede over de nye oplysninger, som de kaldte »naive«. Israel meddelte i går, at de ikke tror på, at Iran har opgivet sine ambitioner om at få atomvåben. Heller ikke Bush agter at lægge kursen om. Han gør klart, at der er brug for en fortsat hård kurs mod Iran, som han mistænker for at ville genoptage atomvåbenprogrammet.