Lys i mørket for aftale med Grækenland

Forsigtig åbning i den hårde europæiske kamp om den græske statsgæld ved topmødet i Bruxelles.

Den græske premierminister Alexis Tsipras (i midten) taler med EUs udenrigschef, Federica Mogherini (L), vores statsminister Helle Thorning-Schmidt (2-R) og den irske premierminister Enda Kenny (th) ved det uformelle topmøde i Bruxelles torsdag. Fold sammen
Læs mere
Foto: EMMANUEL DUNAND

BRUXELLES: Den europæiske magtkamp om den græske gæld har de seneste uger bevæget sig som en yo-yo mellem iskold konfrontation og mere forsonende signaler, og torsdag svingede yo-yo’en igen i den bløde retning. Efter sammenbrud onsdag aften i eurogruppen præsenterede den tyske kansler Angela Merkel sig principielt som kompromisklar, da hun torsdag ankom til uformelt topmøde i Bruxelles - uden dog at give nogle konkrete indrømmelser.

»Europa er indstillet på - og det er også Europas succes - at finde et kompromis,« sagde den konservative Angela Merkel på vej ind til sit første møde med den nyvalgte græske premierminister Alexis Tsipras, fra det ventreorienterede parti Syriza.

»Kompromisser indgår man, når fordelerne overgår ulemperne,« sagde hun og erklærede Tyskland “parat”. Samtidig fastholdt hun dog, at regler og aftaler skal overholdes.

Efter mødet holdt Angela Merkel dog fast i det klassiske tyske krav til Grækenland: Lev op til kravene i hjælpeprogrammet eller bed om at få det forlænget:

»Situationen er simpelthen den, at det bestående græske program gælder frem til månedens udgang. Og hvis det skal forlænges, ønsker jeg om muligt, at ansøgningerne om forlængelse kommer hurtigt. Og hvis det er opfyldt inden udgangen af februar, så ønsker jeg hurtigt at få forelagt, at det er opfyldt. Der er jo kun de to muligheder,« sagde Angela Merkel.

Den græske regering vil ikke forlænge hjælpeprogrammet med eurolandene, som udløber den 28. februar, og søger i stedet en mellemfinansiering, som kan holde kreditorerne fra livet de kommende måneder, mens man forhandler en ny fire-årig aftale. Den skal ifølge den græske regering videreføre 70 procent af de aftalte reformer, mens 30 procent skal opgives af sociale hensyn, og erstattes af en ti-punktsplan mod skatteunddragelse og korruption. Samtidig vil grækerne have lov til at spare mindre på statsbudgettet end aftalt og have omlagt sin enorme gæld, så den bliver mindre belastende.

Den tyske finansminister Wolfgang Schäuble vil i udgangspunktet holde grækerne fast på det nuværende program og troede tilsyneladende onsdag aften, at han havde en aftale med den græske finansminister Yannis Varoufakis om en forlængelse af programmet. Efter en telefonsamtale mellem Yannis Varoufakis og Alexis Tsipras i Athen blev den aftale imidlertid afvist, og eurogruppens formand, Jeroen Dijsselbloem, måtte erkende, at man ikke engang er enige om, hvordan man skal fortsætte forhandlingerne mandag.

Men ifølge diplomatisk kilder i Bruxelles var parterne torsdag på vej med en formulering, der skal understrege den »fælles grund« mellem spareprogrammet og den græske regerings planer. Det kan bane vej for nye forhandlinger i eurogruppen mandag. En talsmand for Jeroen Dijsselbloem bekræftede ifølge den tyske avis Die Welt, at Dijsselbloem og Tsipras er enige om at lade kreditorernes trojka, Den Internationale Valutafond, Den Europæiske Centralbakn og EU-Kommissionen, undersøge, hvor meget fælles grund, der er. Den græske regering har ellers afbrudt samarbejdet med trojkaen. Ifølge Die Welt skulle Tsipras også være parat til at undersøge muligheden for at forlænge hjælpeprogrammet, hvilket han ellers håndfast har udelukket.

Også Alexis Tsipras erklærede sig inden torsdagens møde optimistisk, men holdt samtidig fast i sit opgør med »sparepolitikken«. Europa skal »tilbage til vækst og socialt sammenhold,« sagde han.

Flere stats- og regeringschefer - herunder britiske David Cameron og danske Helle Thorning-Schmidt, der begge står uden for euroen - efterlyste inden mødet en aftale. Der skal tages hensyn til de græske borgere, samtidig med at aftaler skal overholdes, sagde Helle Thorning-Schmidt. Forhandlingerne ventes at fortsætte mandag mellem de 19 eurolande.