Lynnedslag kan være skyld i voldsom togulykke i Belgien

Tre personer er døde og flere kvæstet efter, at et passagertog er kørt ind i et godstog ved Liège. Et lynnedslag kan måske være årsag til ulykke. Det er endnu uvist, om danskere var om bord.

Foto: JOHN THYS
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Tre personer er døde, mens ni andre er blevet kvæstet, efter at et passagertog sent søndag kørte ind i et godstog i Belgien.

Det oplyser myndighederne i Belgien på et pressemøde natten til mandag ifølge nyhedsbureauet Belga.

Blandt de kvæstede er flere i kritisk tilstand, mens 27 andre behandles for småskader.

Det er endnu uvist, om der er danskere blandt de omkomne og sårede. Udenrigsministeriets Borgerservice oplyser til Berlingske, at man i øjeblikket er ved at undersøge sagen.

Dødstal risikerer at stige

Ulykken er sket nær landsbyen Hermalle-sous-Huy vest for Liège, og borgmesteren i den nærliggende by Saint-George-sur-Meuse, Françis Dejon, oplyser, at antallet af døde risikerer at stige.

»Passagertoget er virkelig ødelagt. Den første vogn er krøllet helt sammen om sig selv. Vi er meget heldige, at der ikke er flere dødsofre,« siger han ifølge Belga ved 2.30-tiden på en pressekonferencen, hvor også den belgiske transportminister var til stede.

Passagertoget kørte med omkring 90 kilometer i timen, da det ramte godstoget, oplyser de belgiske statsbaner, SNBC. Godstoget kørte på samme spor, men i et meget langsommere tempo.

Førstehjælpsarbejdere har brugt natten på at redde overlevende passagerer ud af det passagertog, som sent søndag aften kolliderede med et godstog nær Liege i Belgien. Artiklen fortsætter under billedserien.

Foto: OLIVIER HOSLET.

Foto: JOHN THYS.

Foto: JOHN THYS.

Foto: JOHN THYS.

En talsmand fra Infrabel, der driver skinnenettet i Belgien, siger, at omfanget af skaderne er store. Han afviser ifølge den franske avis L'Avenir at lægge sig fast på årsagen til ulykken, der skal undersøges nærmere.

Skinner under reparation

Grunden til, at de to togsæt kørte på de samme skinner, kan dog skyldes, at et lynnedslag tidligere søndag forårsagede skader, der krævede reparationer på strækningen.

Ifølge L'Avenirs oplysninger var reparationsarbejdet i gang på ulykkestidspunktet, og derfor var togdriften indskrænket til ét spor. Det er dog ikke bekræftet.

Ifølge SNBC bestod passagertoget af seks vogne, hvoraf de to forreste blev afsporet ved ulykken klokken 23.03. Toget var på vej fra Liège til Namur med godt 40 personer om bord.

En af de overlevende passager har overfor L'Avenir beskrevet situationen på stedet efter ulykken som »kaos« og de to forreste vognes tilstand som »helt ødelagte«. Det skriver det luxembourgske medie Luxembourger Wort.

De sidste 10 års togulykker

Få her en oversigt over store jernbaneulykker i Europa det seneste årti:

* 5. juni 2016, Belgien: Et passagertog og et godstog kører sammen vest for Liège. Mindst tre personer omkommer, mens ni bliver kvæstet.

* Februar 2016, Tyskland: To passagertog kolliderer sydøst for München lidt før klokken syv om morgenen. 11 bliver dræbt. Omkring 100 kommer til skade.

* November 2015, Frankrig: Et højhastighedstog, TGV, forulykker på en testrute på strækningen mellem den franske hovedstad, Paris, og byen Strasbourg nær den tyske grænse. 11 mennesker, der var ansat ved et fransk jernbaneselskab, mister livet.

* Juli 2013, Spanien: Knap 80 personer bliver dræbt og omkring 140 kvæstet, da et tog i en kurve bliver afsporet tre kilometer uden for Santiago de Compostela.

* Juli 2013, Frankrig: Syv personer mister livet ved en togulykke omkring 25 kilometer syd for Paris. Omkring 200 bliver kvæstet.

* April 2012, Tyskland: Et regionaltog på vej fra Frankfurt kolliderer med et køretøj til jernbanevedligeholdelse på et spor. Cirka 15 bliver kvæstet, og tre personer mister livet.

* Marts 2012, Polen: Et frontalt sammenstød mellem to passagertog koster 16 mennesker livet. 58 bliver kvæstet.

* Januar 2011, Tyskland: Et godstog og et passagertog kolliderer, og ti mennesker bliver dræbt. 23 personer meldes kvæstet.

* April 2010, Italien: Et passagertog bliver delvist afsporet, efter det bliver ramt af et jordskred. Ni mennesker mister livet.

* Februar 2010, Belgien: Knap 20 personer omkommer, da to tog i snevejr kolliderer ved en landsby tæt på Halle. Flere end 150 mennesker bliver kvæstet.

* Juni 2009 - Italien: En eksplosion på et passerende godstog antænder brande i de omkringliggende boliger i kystbyen Viareggio. 2 mister livet.

* Oktober 2008, Ungarn: Fire mennesker mister livet, og knap 30 bliver kvæstet, da to passagertog kolliderer nær Budapest.

* Oktober 2006, Frankrig: Et passagertog og et godstog kører frontalt sammen tæt på grænsen til Luxembourg. Fem mennesker dør. 20 bliver kvæstet.

* September 2006, Tyskland: 23 bliver dræbt, da et førerløst magnettog på en testbane med cirka 200 kilometer i timen rammer ind i en arbejdsvogn.

* August 2006, Spanien: Et langdistancetog med for høj hastighed kører af sporet ved byen Villada. Ulykken koster seks mennesker livet. 36 bliver kvæstet.

* Juli 2006, Spanien: 41 bliver dræbt, da et metrotog bliver afsporet og vælter rundt i en tunnel tæt på en station i Valencia.

* Januar 2006, Montenegro: Et fyldt passagertog bliver afsporet og styrter i en kløft. Antal døde og kvæstede opgøres til henholdsvis knap 50 og 180.

Kilder: BBC, Reuters, CNN