Lykketoft: Godt, det omsider lykkedes

Socialdemokraternes Mogens Lykketoft var udenrigsminister under terrorangrebet den 11. september 2001. Han betragter amerikanernes aktion som en triumf, men advarer mod for meget optimisme. Terrortruslen er stadig til stede.

- Det var det var da godt, det omsider lykkedes.

Det var første tanke hos tidligere udenrigsminister Mogens Lykketoft (S), da han tidligt i morges hørte om amerikanernes drab på terrororganisationen al-Qaedas leder Osama Bin Laden:

- Man må jo håbe, at det også tager noget af magien, som han åbenbart har haft i den del af verden, og at det kan bidrage til en svækkelse af al-Qaeda, siger Mogens Lykketoft, der samtidig advarer mod terrortruslen, som eskalerede efter terrorangrebet i USA den 11. september 2001. Den forsvinder ikke med Bin Laden.

- Man skal være forsigtig med at være alt for optimistisk. Bin Laden har mere været en ideologisk leder end chef for operationerne, så der kan sagtens ske noget alligevel. Terrortruslen er stadig stor, siger Mogens Lykketoft,

Mogens Lykketoft kalder det dog en "triumf", at amerikanerne fandt Osama Bin Laden.

Han var selv Danmarks udenrigsminister den 11. september 2001 og husker tydeligt, hvor han var den dag.
 
- Jeg kom fra et møde i Dansk Design Center og var på vej over i Udenrigsministeriet, da jeg hørte, at der var fløjet en flyver ind i World Trade Center. Da jeg kom tilbage til ministeriet så jeg den anden flyver flyve ind i tårnet, og så vidste vi, at det ikke var et uheld. Men det gjaldt for mig, som som de fleste andre. Vi vidste i begyndelsen ikke mere end det, vi kunne se på tv, og hvad det ville komme til at betyde siden hen, siger Mogens Lykketoft.