Lykke Friis: Østrigsk politisk vidunderdreng i stort comeback. Men hvem skal han regere sammen med?

Den konservative Sebastian Kurz ser ud til at være gået markant frem ved søndagens parlamentsvalg i Østrig. Hans gamle koalitionspartner, Frihedspartiet, derimod, er valgets store taber. Spørgsmålet er, om Kurz vil kaste sig ud i en helt ny regeringskonstruktion.

Det var en sejrssikker Sebastian Kurz, der tidligt søndag aften lod sig tiljuble af sine tilhængere. Den 33-årige tidligere kansler står til igen at rykke ind på det østrigske kanslerkontor. Fold sammen
Læs mere
Foto: LEONHARD FOEGER / Reuters / scanpix

6,4 millioner. Så mange stemmeberettigede østrigere kunne søndag sætte deres kryds ved det andet parlamentsvalg på blot to år.

Og østrigerne stemte i stort omfang på Sebastian Kurz. Han generobrer dermed ikke kun kanslerembedet, men også sit gamle kælenavn, »Wunderwuzzi« – altså politisk vidunderdreng.

I de første prognoser står Sebastian Kurz’ konservative parti til en fremgang på 5,4 procentpoint – fra 31,5 pct. til 36,9 pct.

Hans koalitionspartner, Frihedspartiet, er derimod gået markant tilbage. De mange skandaler ser ud til at have kostet partiet godt 10 procentpoint.

Den største skandale førte i maj til regeringens fald. Her kunne østrigerne via skjult kamera se, hvordan formanden for Frihedspartiet, Heinz-Christian Strache, i et sommerhus på Ibiza var villig til at sælge ud af østrigske aktiver mod at få ulovlig statsstøtte fra en kvinde, der udgav sig for at være i familie med en russisk oligark.

I valgkampens sidste uge kom det frem, at den nu tidligere formand Strache har modtaget store summer fra sit parti til private formål. Han anklages også for omfattende fusk med bilag.

De Grønne er gået markant frem ved valget i Østrig. Ved valget i 2017 var partiet slet ikke repræsenteret i parlamentet. De Grønne er én af Kurz' to mulige koalitionspartnere. Fold sammen
Læs mere
Foto: LISI NIESNER / Reuters / scanpix.

Socialdemokratiet tabte; De Grønne stormer frem

Valgets andet store taber er Socialdemokratiet, SPÖ. Landets største oppositionsparti formåede ikke at drage fordel af skandalerne, der ramte Kurz-regeringen. Partiet står til en tilbagegang på ca. 5 procentpoint.

Hvor stemningen hos Socialdemokratiet var dyster, var der anderledes lettelse hos De Grønne. Partiet, som røg ud af parlamentet i 2017, ser ud til at være stormet ind med 14,2 pct. af stemmerne. Ved valget i 2017 klarede partiet ikke spærregrænsen på grund af store personstridigheder.

Denne gang har især klimaspørgsmålet givet partiet medvind.

Det altoverskyggende spørgsmål er nu, hvem Kurz vælger at danne regering med. De fleste kommentatorer og analytikere udelukker på forhånd, at han vil danne en såkaldt ny stor koalition med SPÖ.

Udover en markant flygtningepolitik skyldes Kurz’ popularitet i høj grad, at han står for forandring, hvilket harmonerer dårligt med en gentagelse af den regeringskoalition, der siden Anden Verdenskrig har domineret Østrigs politik.

Der var ikke mange smil hos Frihedspartiet på valgaftenen. De mange skandaler har kostet i vælgertilslutningen. Fold sammen
Læs mere
Foto: HANS PUNZ.

Kurz har to muligheder

Reelt har Kurz derfor to muligheder: Han kan enten vælge igen at gå i regering med Frihedspartiet eller kaste sig ud i en helt ny koalitionsmodel.

I de første prognoser tyder meget på, at de konservative kan nøjes med De Grønne som regeringspartner og derfor ikke behøver at ty til en tredje koalitionspartner, nemlig det Liberale NEOS-parti.

Flere analytikere peger på valgaftenen på, at Kurz indholdsmæssigt helst igen vil danne regering med Frihedspartiet.

Spørgsmålet er imidlertid om, han vil turde at gøre det. Hvis Frihedspartiet endnu gang hvirvles ind i skandaler, vil det kunne gøre en sådan koalition særdeles kortvarig.

I givet fald vil det være tredje gang, at Kurz på kort tid må udskrive valg i utide. Og så kan det blive svært at bevare statussen som »Wunderwuzzi«.