Lykke Friis: Ny drejning i dramaet i Østrig – nu risikerer kansler Sebastian Kurz at blive væltet efter skandalevideoen fra Ibiza

Østrigs politik tog mandag aften endnu en dramatisk drejning. Kansler Kurz ville fyre indenrigsminister Herbert Kickl, og så trak Frihedspartiet alle ministre ud af regeringen. 518 dage efter at han blev kansler og betegnet som en politisk rockstjerne eller »Wunderwuzzi«, trues Kurz nu af et mistillidsvotum.

Østrigs kansler er nu i sit livs største poltiske krise. Mandag aften fyrede han Frihedspartiets indenrigsminister Herbert Kicle efter lokkedue-videoskandale fra Ibiza. Nu trues den 33 årige kansler af et mistillidsvotum – lige op til valget til Europa-Parlamentet. Fold sammen
Læs mere
Foto: Christian Bruna/EPA/Ritzau Scanpix

Østrigsk politik befinder sig fortsat i en slags undtagelsestilstand, efter at skandalevideoen med den nu tidligere vicekansler Heinz-Christian Strache og lokkeduen fra Ibiza blev offentliggjort fredag aften.

På skjult kamera kan man se, hvordan Strache er villig til at tilbyde en russisk oligark store offentlige kontrakter mod at få (ulovlig) partistøtte.

Her er et overblik over den seneste udvikling i sagen.

Kansler Kurz ville fyre indenrigsministeren, men hvorfor lige ham?

Mandag meddelte Kurz efter at have diskuteret situationen med Østrigs præsident, Alexander van der Bellen, at han ønsker at afskedige indenrigsminister Herbert Kickl.

Forklaringen er, at Kickl var Frihedspartiets generalsekretær under den sidste valgkamp og dermed også havde ansvaret for partiets kampagnestøtte i 2017, da videoen på Ibiza blev optaget.

Kurz mente derfor, at Østrig ikke kan komme til bunds i Ibiza-skandalen, hvis Kickl blev på sin post. Spørgsmålet er: I hvor stort omfang har Frihedspartiet modtaget ulovlig partistøtte fra russiske oligarker, og har der i givet fald været tale om modydelser?

Derudover spillede det ind, at Kurz efter Kickls pressekonference med den nyudnævnte formand for Frihedspartiet, Norbert Hofer, var kommet frem til, at Kickl ikke havde erkendt situationens alvor. For eksempel fremførte Kickl, at Kurz bare havde en interesse i at generobre indenrigsministeriet, og at kansleren var »beruset af magt«.

Tidligere på dagen havde Frihedspartiets spidskandidat til Europa-Parlamentet, Herbert Vilimsky, forsvaret Strache med, at alle jo havde foretaget sig noget dumt, når de var fulde.

Indenrigsminister Herbert Kickl fra Frihedspartiet nægtede at forlade sin post efter Ibiza-lokkedue skandalen. Da kansler Kurz fyrede ham, gik alle Frihedspartiets ministre. Fold sammen
Læs mere
Foto: LEONHARD FOEGER / Reuters / scanpix.

Hvorfor gik Frihedspartiet?

Fyringen af Kickl, der indtager rollen som chefideolog i partiet, opfattes som en mistillidserklæring fra Kurz til hele partiet. Ved at bryde med Kurz nu vil partiet også kunne føre en mere offensiv valgkamp imod kansleren og for eksempel fremføre, at Kurz bare er ude på at sikre sig mere magt.

Hvad vil Kurz nu?

Kurz meddelte på sin fjerde pressekonference på bare 48 timer, at han agter at fortsætte sin regering frem mod det nyvalg, som præsident van der Bellen allerede har meldt ud, skal finde sted »så hurtigt som muligt«, dvs. i starten af september.

De afgående ministre fra Frihedspartiet vil blive erstattet af eksperter. Det drejer sig blandt andet om forsvarsministeriet og indenrigsministeriet. Kurz meddelte, at han havde fået præsidentens accept til denne løsning.

Har Kurz gjort regning uden vært?

Kilder tæt på kansleren udtalte mandag aften, at Kurz var fuldt ud klar over, at Frihedspartiet ville gøre alvor af truslen om at trække alle dets ministre ud af regeringen, hvis han fyrede Kickl.

Efter offentliggørelsen af videoerne og Kickls markante udtalelser følte Kurz ikke, at han havde noget valg. Sagen har i forvejen allerede skadet Østrigs internationale renommé betydeligt.

Hvad Kurz ikke nødvendigvis havde regnet med, var, at et af oppositionspartierne, nemlig listen Jetzt, mandag annoncerede, at den er klar til at stille et mistillidsvotum mod kansleren. Jetzt ledes af Peter Pilz, der blandt andet har klimaet som sin mærkesag.

Kickl var hurtigt ude med en melding om, at Frihedspartiet overvejer at støtte afstemningen, der i givet fald vil bringe Kurz til fald:

»Mit instinkt siger mig, at det er relativt svært at forlange, at en person skal udtrykke tillid over for én, der lige har udtalt, at han ikke har tillid til én.«

Den nye formand, Norbert Hofer, udtalte dog, at partiet nu ville overveje situationen.

Hvad gør socialdemokraterne?

Alles øjne er nu rettet mod landets største oppositionsparti, Socialdemokraterne (SPÖ). Mandag gav partiets nye formand, Pamela Rendi-Wagner, udtryk for, at hele regeringen – og dermed også kansler Kurz ​– bør erstattes af en ekspertregering.

Partiet mener, at Kurz har miskrediteret sig selv ved overhovedet at indgå i regering med Frihedspartiet og tildele dem så vigtige embeder som forsvars- og indenrigsministerposterne.

Da Kurz ikke er villig til selv at gå af, er spørgsmålet nu, om SPÖ er klar til – sammen med Frihedspartiet og »Jetzt« – at vælte Kurz.

Det, der taler for, er, at SPÖ hermed for alvor vil kunne skade Kurz' renommé som den unge internationale stjerne. Lige så afgørende er det, at Kurz ikke vil kunne gå ind i valgkampen med den »kanslerbonus«, der normalt knytter sig til embedet.

Det, der taler imod, er derimod, at SPÖ i givet vil kaste Østrig ud i en endnu større krise. Da præsidenten, der skal værne om forfatningen, allerede har godkendt Kurz' model, vil et mistillidsvotum reelt også være en underkendelse af præsidenten. Og er det lige det, Østrig har brug for nu?

Dertil kommer, at Østrig i givet fald vil stå uden en slagkraftig kansler, når EU-landene 28. maj indleder diskussionen om, hvem der skal være ny kommissionsformand.

For at hjælpe SPÖ ud af dette dilemma har Kurz allerede foreslået, at SPÖ kan få medindflydelse på, hvilke eksperter der skal varetage ministerposterne indtil september.

Hvornår afgøres det?

Jetzt-partiet arbejder for, at mistillidsafstemningen allerede kan finde sted onsdag, men både præsidenten for parlamentet og efter sigende også præsident Alexander van der Bellen vil gerne udskyde hastemødet til mandag – altså til dagen efter valget til Europa-Parlamentet.

Er der noget nyt om, hvem der havde hyret lokkeduen fra Ibiza?

Nej, men det fyger stadig igennem luften med rygter. Men tre har allerede meldt hus forbi. Den første var Kreml i Moskva, der slog fast, at Rusland ikke ved, hvem lokkeduen er.

Den anden var den tyske TV-station ZDF, som har den tyske satiriker Jan Böhmermann i sin stald. Over weekenden skabte det stor opsigt, at satirikeren havde kendskab til videoen, før den blev offentliggjort. Mandag skrev Böhmermann på Twitter, at han onsdag klokken 20.30 er klar med en spændende særudsendelse om Europa – #Dotheyknowitseurope.eu.

Men ifølge TV-stationen er han altså ikke bagmanden. Endelig har en israelsk kampagnestrateg Tal Silberstein, som i valgkampen 2017 kørte »dirty campaigning« mod Kurz på vegne af den daværende kansler, Christian Kern, også sagt, at han ikke er involveret.

Formanden for det tyske parlament og tidligere indenrigsminister, Wolfgang Schäuble, udtalte mandag, at lokkeduevideoen »på en eller anden måde lugter af en efterretningstjeneste«.

»Det kræver temmelig store organisatoriske og finansielle kræfter at konstruere en sådan fælde, som jo heller ikke var uintelligent,« sagde han ifølge magasinet »Stern« i Freiburg.

Kurz afslutter sin valgkamp til Europa-Parlamentet fredag i München med blandt andet Angela Merkel – hvis han altså stadig er kansler.