Lykke Friis: Merkel var tvunget til at speeddate i Buenos Aires. Men helt forgæves var det ikke

Et regeringsfly med tekniske problemer gjorde G20-mødet til en speciel oplevelse for kansleren, der dog nåede blandt andet at lægge pres på præsident Putin i Ukraine-konflikten. G20-mødet kan have været hendes sidste.

ARGENTINA G20 SUMMIT
Kansler Angela Merkel kom på grund af problemer med regeringsflyet 12 timer for sent til G20-mødet i Buenos Aires. På nærmest speeddating-facon nåede hun alligevel at gennemføre fem bilaterale møder, herunder med Ruslands Vladimir Putin. Fold sammen
Læs mere
Foto: MICHAEL KLIMENTYEV / SPUTNIK / P

Normalt er det ikke populært at komme for sent. Men der var store smil, da kansler Angela Merkel med 12 timers forsinkelse dukkede op i Colon-teateret i Buenos Aires.

Hvor Merkel på hjemmefronten ofte betegnes som en »lame duck«, er der åbentbart stadig brug for hende på den internationale scene.

Der var lettelse at spore hos G20-værten, Argentinas præsident Mauricio Macri, da kansler Merkel endelig nåede frem til Argentina, nærmere bestemt til Colon teatret. Fold sammen
Læs mere
Foto: HO / AFP / scanpix.

»Konrad Adenauer« måtte give op

Optakten til G20 kunne ikke have været mere pinlig. På grund af problemer måtte regeringsflyet »Konrad Adenauer« vende om i Holland.

Tyskland har haft store problemer med regeringsflyene. Her ses flyet »Konrad Adenauer«, der i første omgang måtte opgive at flyve til Argentina. Fold sammen
Læs mere
Foto: MICHAEL KAPPELER / AFP / scanpix.

Nu er der ingen tysker, der ønsker sig, at deres topministre skal flyve i en ny superjumbo som Tyrkiets Erdogan. Men i en tid med et ramponeret fodboldlandshold, diesel-skandale og ransagninger hos Deutsche Bank gør det altså ondt på tyskerne, at industrinationen Tyskland ikke er i stand til at få kansleren frem i tide.

Tyskland er ikke »House of Cards«

I stedet for at flyve med »Konrad Adenauer« måtte kansleren med et Iberia-fly til Buenos Aires. En 28-årig argentiner, der fik kansleren som »nabo«, fik sig lidt af en oplevelse:

»Jeg kender House of Cards og andre serier, så jeg havde slet ikke forventet en så normal person«.

Fem møder

Merkels forsinkelse var ekstra uheldig, fordi hun havde annonceret, at hun ville diskutere Ukraine-krisen med Ruslands præsident Putin. På grund af forsinkelsen måtte hun ty til speeddating med fem møder og to forhandlingsmøder på én dag.

Selvom G20-mødet ikke førte til landvindinger, lykkedes det dog under en morgenmad med Putin at få Rusland til at acceptere, at Ukraine-krisen nu håndtereres i det såkaldte Normandiet-format, hvor Rusland, Ukraine, Frankrig og Tyskland deltager.

Når en banalitet er en sejr

I selve G20-erklæringen var Merkel én af kræfterne, der sikrede, at G20-landene stadig vil arbejde for »multilaterale« løsninger. Tre gange nævnes »multilateral« i sluterklæringen.

At der i 2018 skal kæmpes for, hvad der egentlig burde være en banalitet, siger noget om, hvor galt det står til med den såkaldte internationale orden. Det lykkedes da heller ikke for parterne at tage afstand fra protektionisme.

Merkels reaktion på pressemødet var afdæmpet: »Det lønner sig at kæmpe. Men det er blevet vanskeligere.«

På steak restaurant

Hvor de fleste præsidenter tog direkte ud til lufthavnen, da mødet var slut, havde Merkel pludselig god tid. Ganske vist var hendes fly nu ankommet, men hviletidsbestemmelserne for hendes crew betød, at hun måtte blive en halv dag ekstra.

Resultatet var, at endnu flere argentinere fik sig en overraskelse, da kansleren dukkede op på  en steakrestaurant. Og mon ikke hendes exit fra restauranten, der var en rockstjerne værdig, var balsam til sjælen, inden hun på fredag holder sin afskedstale som CDU-formand på partikongressen i Hamborg?

Kongressen kan også afgøre, om G20-mødet bliver hendes sidste. I hvert fald spekuleres der i Berlin i, at Merkel – hvis Annegret Kramp-Karrenbauer bliver valgt som formand – kan overlade kanslerposten til hende.

Onde tunger siger dog, at CDU måske alligevel burde gøre Friedrich Merz til formand. Han har nemlig to privatfly.