Lykke Friis: EU og Brexit-dramaet – »Drik te og bevar roen«

Mens premierminister Theresa May leder efter sin masterplan B, kan EU-landene reelt ikke gøre andet end at vente. Under overfladen ulmer uenigheden mellem landene, og rygterne om en aftale med Irland skaber forvirring

»Keep calm and drink tea« er et motto, der i høj grad passer på Frankrigs præsident, Emmanuel Macron, i Brexit-slutspurten. Macron frygter nemlig, at en forlængelse af dramaet om Brexit blot vil dræne EU for yderligere energi. EU må derfor forholde sig helt i ro og afvente briternes melding. Fold sammen
Læs mere
Foto: CHARLES PLATIAU/AFP/Ritzau Scanpix

»Vi har ikke noget at lave.« Så klar i mælet er en højtstående EU-diplomat til det tyske nyhedsmagasin Der Spiegel. For så længe Storbritannien ikke har givet en indikation af, hvad de går efter i Brexit-diskussionen, kan EU-landene ikke gøre andet end at vente.

Og det svækker i sig selv chancerne for at kunne nå et kompromis. For det er bestemt ikke alle lande, der er begejstrede for at bruge mere tid på »Brexit-teatret«.

Hovedrysten om 50 år?

»Vi har et ansvar for at genemføre denne skilsmisseproces så ansvarligt som muligt, så folk om 50 år ikke ryster på hovederne og siger: »Hvorfor var de ikke villige til at finde et kompromis?«.«

Sådan sagde kansler Angela Merkel lørdag på et møde tæt på hendes politiske hjemegn, Stralsund.

Udtalelsen er et klart eksempel på, at lande som Tyskland, Holland og de nordiske lande gerne vil hjælpe briterne. Enhver form for hjælp er dog afhængig af, at Theresa May kan give en klar melding om, hvad der kan løsne op for den fastlåste situation i London. Flere lande, herunder Frankrig og Spanien, er nemlig tæt på at miste tålmodigheden.

Angela Merkel, Tysklands kansler

»Vi har et ansvar for at genemføre denne skilsmisseproces så ansvarligt som muligt, så folk om 50 år ikke ryster på hovederne og siger: »Hvorfor var de ikke villige til at finde et kompromis?«.«


Macron er ved at miste tålmodigheden

Ikke mindst Frankrigs præsident, Emmanuel Macron, frygter, at hele Brexit-diskussionen blot bliver ved med at dræne EU for vigtig energi og dermed svække mulighederne for at blive enige om en reform af blandt andet eurozonen.

En langvarig forhandling med briterne med fokus på EU-skepsis i Storbritannien rimer også dårligt på Macrons ønske op til europaparlamentsvalget i maj om at fremstille EU som en slagkraftig organisation, der kan beskytte franskmændene mod alt lige fra globalisering over amerikanske IT-giganter til flygtningestrømme.

»Et mysterium.« Sådan har Tysklands udenrigsminister, Heiko Maas, der her ses sammen med sin franske kollega, betegnet rygterne om, at premierminister May vil indgå en tillægsaftale med Irland. Fold sammen
Læs mere
Foto: JOHN THYS / POOL / Scanpix.

Mays mysterium

Situationen lettes ikke af weekendens rygter fra London om, at May vil forsøge at indgå en aftale med Irland om det vigtige grænsespørgsmål med Nordirland. I tysk TV (ZDF) søndag aften betegnede Tysklands udenrigsminister, Heiko Maas (SPD), det som et mysterium.

»Vi er nødt til at forhandle og blive enige om en skilsmisseaftale med Storbritannien. Det er lidt af et mysterium for mig, at den britiske regering vil forhandle med Dublin – og også, hvad sådan en aftale kan gå ud på. Aftalen vil ikke have nogen indflydelse på den aftale, som er indgået med kommissionen,« siger Heiko Maas.

Med andre ord: May skal forhandle med de 27 lande.

Tony Blair: Det er ikke nok

Selv hvis det mod forventning skulle lykkes May at overbevise irerne om en ny tillægsaftale, som de andre 26 lande altså kan tilslutte sig, er det uhyre tvivlsomt, om det vil kunne udløse det nødvendige jordskred i Underhuset. Den tidligere britiske premierminister Tony Blair er i hvert fald ikke i tvivl:

»Selv hvis EU rykker væk fra backstoppen og opgiver den irske regerings position, hvilket jeg ikke tror vil ske, vil det ikke kunne redde aftalen i London«, siger Blair i et stort interview i avisen Die Welt.

Uenigheden ulmer under overfladen mellem EU-landene i Brexit-spørgsmålet. Også derfor er de enige om at forholde sig helt i ro. Eller som briterne siger: »Keep calm and drink tea.« Fold sammen
Læs mere
Foto: Tolga AKMEN / AFP / scanpix.

Er forlænget spilletid realistisk?

Den analyse er der også en del medlemsstater, der deler. Derfor betoner de få politikere, der overhovedet har udtalt sig om Brexit i løbet af weekenden, såsom Østrigs kansler, Sebastian Kurz, at en eventuel forlængelse af skilsmisseforhandlingerne ud over den 29. marts 2019 er afhængig af, at briterne har en »ordentlig plan«.

I den komplicerede situation er derfor reelt ikke meget andet at gøre for EUs stats- og regeringschefer end at drikke te og bevare roen. Så må de selv se, om det skal være den engelske udgave med mælk. I hvert fald er te med mælk én af de ting, som tyskerne i deres »kærlighedsbrev« til briterne i sidste uge fremhævede, at de kommer til at savne, hvis briterne rent faktisk forlader EU.