Lykke Friis: Denne gang gør schæferhunden Cando ikke to gange i galehuset Bayern – men hvem gør så?

Livet som Bayern-fan har ændret sig radikalt. Triumfer og målshow er erstattet af Bundesligaens første fyring i år og kedeligt boldflytteri. Og nu kommer næste bekymring: Hvem skal træne de tyske rekordmestre i en tid, hvor klubben også står over for et ledelsesvakuum? Og er Bayern blot et symptom på andre kriser i Tyskland?

Krisen har ramt Tysklands fodboldstolthed, Bayern München, efter at klubben i lørdags tabte 1-5 til Eintracht Frankfurt. Træner Niko Kovac er nu historie, og mange fans drømmer igen om »triple-vinderen« Jupp Heynckes. Men forgæves. Fold sammen
Læs mere
Foto: Christof Stache/AFP/Ritzau Scanpix

Indrømmet. Slagsangen fra Eintracht-fansene gjorde ondt:

»Og I vil være tyske mestre? I Europa er der ikke et øje, der kender jer.«

Bayern Münchens nederlag på 1-5 til Eintracht Frankfurt i lørdags var det største nederlag, siden Wolfsburg i 2009 lammetævede de tyske rekordmestre med samme cifre.

Få uger efter måtte træner Jürgen Klinsmann gå. Denne gang fik træner Niko Kovac én dag, så var det forbi.

Symptomatisk for krisens karakter har mange Bayern-fans siden i søndags spejdet efter en aldrende schæferhund.

Efter Ancelotti

I oktober 2017 gøede Cando to gange. Og alle Bayern-fans åndede lettede op. Italieneren Carlo Ancelotti havde ikke kunnet løfte arven efter Pep Guardiola, og pludselig stod klubben uden træner.

72-årige Jupp Heynckes, som i 2013 vandt »The Treble« med Bayern, lod sig overtale og skiftede pensionisttilværelsen på bondegården ud med Allianz Arena.

Og det gjorde han angiveligt kun, fordi hans schæferhund, Cando, gav sin accept ved at gø to gange.

Med Heynckes vendte angrebsfodbolden tilbage, og ud over at generobre det tyske mesterskab var klubben tæt på at komme i Champions League-finalen.

Med den gamle Bayern-træner Jupp Heynckes ved roret var Bayern München tæt på at komme i Champion League-finalen igen i 2017/18-sæsonen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Christof Stache/AFP/Ritzau Scanpix.

I sommeren 2018, da Heynckes igen blev pensionist, var ingen af de tysktalende ønsketrænere imidlertid ledige på markedet. Og efter miseren med Ancelotti var tysk blevet et krav.

I stedet for en egentlig stjernetræner faldt valget på kroaten Niko Kovac, der er opvokset i Berlin. På grund af sin defensive spillestil blev han aldrig populær hos fansene.

Med en 7-2-sejr i dette års Champions League-gruppespil på udebane mod Tottenham og en enkelt halvleg mod Leipzig som undtagelserne har sæsonen indtil videre været præget af uinspireret spil.

Ingen begræder Kovac-exit

Så på trods af at Kovac i sin første sæson vandt »The Double«, er der næppe mange fans, der begræder hans exit.

Til gengæld undrer mange sig over hans ansættelse. Hvorfor var det ikke muligt at finde en træner i tide efter Heynckes, når alle vidste, at han ville holde op?

Hvordan kan det være, at sommerens transfervindue lukkede, uden at favoritspillere kom til Allianz Arena?

Det var bestemt ikke alle fans, der udviste forståelse for Bayern-ledelsens pressekonference i 2018. Efter nederlaget til Paris Saint-Germain beskyldte Uli Hoeness (th.) og Karl-Heinz Rummenigge (tv.) tyske medier for ikke at overholde den tyske grundlovs artikel 1: Alle menneskers værdighed er ukrænkelig. Fold sammen
Læs mere
Foto: Christof Stache/AFP/Ritzau Scanpix.

En del fans har heller ikke glemt pressekonferencen i oktober 2018, da Bayerns top bestående af Uli Hoeness og Karl-Heinz Rummenigge anklagede Tysklands samlede journalistkorps for ikke at respektere Bayern-spillernes menneskerettigheder. Journalisterne havde nemlig tilladt sig at kritisere holdets spillestil.

Pressekonferencen og den efterfølgende kritik var medvirkende til, at Hoeness meddelte, at han i midten af november i år træder tilbage som præsident. Trænerkrisen falder dermed sammen med et ledelsesvakuum, da klubbens tidligere målmandsstjerne, Oliver Kahn, først langsomt skal køres ind som klubbens nye stærke mand.

Cando bjæffer ikke igen ...

På trods af at de sociale medier i begyndelsen af ugen flød over med billeder af Heynckes' schæferhund, Cando, er der ingen, der tror på, at »The Treble«-træneren« vender tilbage.

Men hvem vil så? Igen er der ingen af de ønskede tysktalende trænere, som er klar. Jürgen Klopp er i Liverpool, Thomas Tuchel er i Paris Saint-Germain, og Erik ten Hag har allerede meddelt, at han er i Ajax indtil sommer. Ralf Rangnick, der er tilknyttet Leipzig, har også meldt hus forbi.

Robert Lewandowski (th.) har med sine mange mål nærmest alene holdt hånden under Bayerns sæson. Bayern har trods alt stadig chancen for at indhente førerholdet Borussia Mönchengladbach. Til venstre ses den nye midlertidige træner, Hansi Flick, der også er tidligere Bayern-spiller. Fold sammen
Læs mere
Foto: Christof Stache/AFP/Ritzau Scanpix.

Foreløbig har Hansi Flick, der er Kovacs og ikke mindst landstræner Joachim Löws tidligere assistent, overtaget tøjlerne. Ingen ser ham dog som en langtidsløsning. Flick har kun været cheftræner i 3. division og opfattes som en oplagt toer.

Onsdag slog Bayern Piræus med 2-0 i Champions League-gruppespillet, og efter kampen kunne tyske medier meddele, at Bayern har indledt forhandlinger med Arsenals tidligere mangeårige træner Arsene Wenger. Modsat alle andre har Wenger ytret interesse. Og han behersker også tysk.

På fansider på de sociale medier er begejstringen for den 70-årige franskmand dog ganske begrænset. Og alt tyder på, at også han kun vil være en midlertidig løsning.

Tysk fodbolds svar på Deutsche Bank?

Udsigten til en langvarig trænerkrise har fået en del til at spekulere over, om Bayerns nedtur i virkeligheden også er udtryk for noget andet, nemlig at mange tyske giganter i disse år har svært ved at holde tempo med konkurrenterne. Tag bilindustrien eller banksektoren.

»Klubben er tysk fodbolds svar på Deutsche Bank. En global spiller, som internationalt har de helt store ambitioner – men som for længst må frygte for sin dominans på hjemmebanen,« skrev f.eks. Die Welt.

Eller tag det tyske landshold, der efter VM-sejren i Brasilien i 2014 røg ud efter det indledende gruppespil ved VM 2018 i Rusland.

Selv om Bayern er den klub, som alle tyskere elsker at hade, er det sidste faktisk grunden til, at det ikke kun er skadefryd, der præger debatten: For hvad gør Joachim Löw, hvis hovedleverandøren af landsholdsspillere ikke kommer ud af krisen?