Lussing til Østrigs regering

Østrigske vælgere vender sig fra socialdemokrater og borgerlige. I stedet går to populistiske partier frem.

Frihedspartiet FPÖs leder, Heinz Christian Strache, afleverer her sin stemme til valget i Østrig. Fold sammen
Læs mere
Foto: Reuters

BERLIN: Østrigs vælgere gav søndag landets hidtidige regering en lammende lussing. Det socialdemokratiske SPÖ fik ifølge de første prognoser efter valglokalernes lukning klokken 17 28,6 procent af stemmerne, en tilbagegang på 6,7 procentpoint. Koalitionspartneren, det borgerlige ÖVP, fik 25,1 pct., en tilbagegang på 9,2 procentpoint.

De to populistiske højrepartier, FPÖ og BZÖ, gik markant frem, om end knapt så meget, som deres ledere havde håbet. FPÖ fik ifølge prognoserne 17,9 pct., en fremgang på 6,8 procentpoint, mens BZÖ, ledet af Jörg Haider, fik 11,9 pct., en fremgang på 7,8 pct.

Dermed ser det østrigske, politiske landskab væsentligt anderledes ud end før valget, sagde TV-stationen ORF sidst på eftermiddagen.

Ti partier deltog i valget, det største antal nogensinde. For første gang kunne også 17-årige sætte et kryds, og valgperioden er forlænget fra fire til fem år. Den afgående regering, en koalition mellem SPÖ og ÖVP, har dog kun varet siden 2007.

Regeringen, under forbundskansler Alfred Gusenbauer (SPÖ), har været plaget af stor, intern uenighed. Gusenbauer blev for nylig afsat som partiformand og optræder heller ikke som kanslerkandidat ved dagens valg. Disse funktioner er overtaget af den hidtidige trafikminister Werner Faymann.

Bliver Faymann kansler kan det få betydning for fremtidige EU-traktater. Faymann har lovet, at nye traktater sendes til folkeafstemning. Da en stor del af østrigerne er EU-kritiske, kan det betyde, at sådanne traktater blokeres af Wien. Det gælder dog ikke for Lissabon-traktaten, som er godkendt af parlamentet.

Der kan gå en rum tid, før Østrigs nye regering står klar. Sidste gang varede forhandlingerne fra 1. oktober til 11. januar.