Luksusbiler og masser af skattefordele: Græske politikere lever i luksus, mens befolkningen sulter

Luksusbiler, lukrative lån og ti gange så høje lønninger som den almindelige græker. Det er ikke helt dårligt at være politiker i kriseramte Grækenland.

Flere og flere grækere må gå fra hus og hjem. Foto: Angelos Tzortzinis Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Lønninger og pension er blevet skåret med op til 50 procent for den almindelige græker. Flere må gå fra hus og hjem. Der er omkring 50 procents arbejdsløshed for unge og 25 procent for voksne.

Imens lever de græske parlamentsmedlemmer et liv, den almindelige græker kun kan drømme om.

For politikerne består hverdagen af gratis flybilletter overalt i Europa, hurtige biler, særlige skattelettelser og mulighed for at hyre op til fire personer til at arbejde for sig i parlamentet med fuld løn – stillinger, der ofte går til politikernes familiemedlemmer.

Derudover kan de græske politikere tage lån med særlig gode vilkår – og ofte behøver de aldrig betale dem tilbage. For slet ikke at tale om de faste lønninger – hvor et parlamentsmedlem får over ti gange så meget som den almindelige græker. 45.000 kroner om måneden, hvis man er parlamentsmedlem, mod 4.000 kroner, hvis man er bager.

»Alt det her er kun det, vi ved med sikkerhed. Der er meget korruption i parlamentet – og graden af ekstra og ulovlige lønninger og frynsegoder kan vi kun gisne om,« siger professor i statskundskab ved Thessaloniki Universitet, Georgos Margaritis, til Berlingske.

Premierministeren, Alexis Tsipras, får omkring 53.000 kroner om måneden og er på trods af sit lands voldsomme økonomiske elendighed den 13. bedst betalte statsleder i EU.

Den bedst betalte græske politiker er dog ikke premierministeren, men lederen af det ultranationalistiske parti, Gyldent Daggry. Nikos Michaloliakos får sammen med sin kone, der også er parlamentsmedlem i partiet, 168.000 kroner om måneden.

Grækerne og de græske medier har ofte kritiseret politikernes ekstravagante livsstil. Men røsterne er ikke blevet taget imod med kyshånd fra politikerne. Parlamentets tidligere talsmand, Evangelos Meimarakas, har flere gange afvist at røre politikernes lønninger med henvisning til, at det er imod forfatningen.

»Folkets vrede er forståelig, men vi kan ikke skære i lønningerne – sådan er realiteten,« har han tidligere udtalt til Mega TV.

Han uddybede, at det var helt i orden, hvis parlamentsmedlemmerne selv valgte at donere dele af deres løn til velgørenhed – men han kunne ikke bekræfte, at der var så meget som én græsk politiker, der havde valgt at give lønnen ben at gå på – på den måde.

Maria Arcel er Berlingskes korrespondent i Grækenland