Lukker kvindeministerium og åbner skoler kun for drenge

Taleban omdanner kvindeministerium til afdeling for religiøs disciplin. Kun drenge skal i skole fra lørdag.

Besøgende i Kabuls zoo fredag. En del kvinder har fundet burkaen frem, den heldækkende dragt, efter Taliban har generobret magten i Afghanistan. Bulent Kilic/Ritzau Scanpix Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Taleban har fredag taget skridt, som peger i retning af at fratage piger og kvinder deres rettigheder.

Regeringens ministerium for kvinder erstattes af et departement, der under Talibans styre for to årtier siden var berygtet for strengt at håndhæve religiøse doktriner.

Samtidig meddeler det islamistiske styre, at skolerne i Afghanistan genåbner lørdag. Dog kun for drenge. Der er ingen melding om, hvad der skal ske med piger i skolealderen.

I hovedstaden Kabul kan ansatte ses montere et skilt i bygningen for ministeriet til fremme af dyder og forebyggelse. Det sker i det nu forhenværende ministerium for kvinder.

Der har det seneste døgn været adskillige opslag på Twitter, hvor der ses kvindeligt ansatte fra ministeriet. De protesterer foran bygningen over, at de har mistet deres arbejde.

Ingen repræsentanter for Taleban har fredag ønsket at kommentere, hvad der sker.

Efter at Taleban 15. august sikrede sig kontrol over næsten hele Afghanistan, lovede dets ledere, at de ville være mere moderate, end senest de var ved magten. Det var fra 1996 til 2001.

Men kvinder har i mellemtiden ikke fået lov til at vende tilbage til deres arbejde. Og islamisterne har indført strenge regler for, hvilket tøj som kvindelige studerende på universitet kan klæde sig i.

/ritzau/AFP