Lukker internt slagsmål om islam i Norge

Norges statsminister slutter ny op bag en krigserklæring mod ekstrem islamisme og lægger dermed låg på ophidset debat mellem partifæller i Arbeiderpartiet.

Debatten om radikal islam i Norge kører i højeste gear. Her brænder aktivister et hovedtørklæde på kvindernes kampdag. Fold sammen
Læs mere
Foto: Poppe Cornelius
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det norske regeringsparti Arbeiderpartiet befinder sig i øjeblikket i et veritabelt stormvejr, hvor hvor ledende partimedlemmer offentlig skændes om, hvad der kan karakterisere som ekstrem islam.

De to mest fremtrædende kombattanter er partisekrtetæren Martin Kolberg og Stortingspræsident Thorbjørn Jagland, men uoverenstemmelserne har desuden tvunget statsminister Jens Stoltenberg på banen.

Indvandrerdebatten i Norge er spidset til gennem de seneste måneder efter opgøret om at gøre det muslimske tørklæde, hijab, til en del af den norske politiuniform og efter at lederen af det norske Fremskridtsparti, Siv Jensen har advaret mod, hvad hun kalder »en snigende islamisering af Norge«.

Snigende islamisering
For et par dage siden nåede debatten nye højder, da Martin Kolberg gik ud og erklærede, at Arbeiderpartiet skulle bekæmpe radikal islam i Norge. Han omtalte bl.a. tvangsægteskab, omskæring af piger og sagde til norsk fjernsyn:

»Vi må gøre det krystalklart, at det er norsk lov der skal gælde og at ekstremistiske grupper ikke har nogen plads i det norske samfund.« Hvorefter Fremskridtspartiets leder Siv Jensen gik ud og erklærede, at det var rart, at Kolberg er enig med Frp.

Det fik Stortingets præsident medlem af Arbeiderpartiet Thorbjørn Jagland til at fare i flint:

»Der findes ikke nogen trussel fra islam i Norge, men det er muligt at opfinde en trussel. Man har ikke engang gjort sig klart hvad radikal islam er. Der snakkes om hijab og kønslemlæstelse af kvinder i en pærevælling der alt sammen kaldes radikal islam« og Jagland fortsatte: »Man politiserer for at skabe en politisk gevinst og skabe en frygt som ikke er reel.«

Det fik Kolberg til at gå til angreb mod Jagland. Han uddybede, at han mener grupper med totalitære, udemokratiske, voldssøgende og kvindeundertrykkende synspunkter og henviste til, at norsk politis efterretningstjeneste vurderer, at sådanne gruppe findes.

De åbenlyse skænderi fik tirsdag den norske statsminister Jens Stoltenberg til at tage sit politiske bagland i ed på en telefonkonference med partiets lokalformænd, og resulatet blev i følge norsk presse, at Jens Stoltenberg slog fast, at det er Martin Kolbergs linje, der er Arbeiderpartiets politik.

Krigserklæringen mod radikal islam står fast og Arbeiderpartiet vil have et fastere greb om værdidebatten og integrationsdebatten, lyder pressens konklusionen efter statsministerens indtog.