Luftvejssygdom lukker Nordkoreas hovedstad ned

Foreløbig skal indbyggerne i Pyongyang blive i deres hjem indtil søndag på grund af luftvejssygdom.

Indbyggerne i hovedstaden Pyongyang skal foreløbig blive i deres hjem fra onsdag til søndag, skriver det sydkoreanske medie NK News ifølge AFP. (Foto: ED JONES/Ritzau Scanpix) Fold sammen
Læs mere
Foto: ED JONES
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Styret i Nordkorea har beordret en fem dage lang nedlukning af landets hovedstad på grund af en luftvejssygdom, der florerer i landet.

Det skriver nyhedsbureauet AFP.

Indbyggerne i hovedstaden Pyongyang skal foreløbig blive i deres hjem fra onsdag til søndag, skriver det sydkoreanske medie NK News ifølge AFP.

Mediet henviser til et notat fra den nordkoreanske regering.

Det fremgår ikke, hvorvidt der er tale om covid-19. Dog fremgår det ifølge NK News, at der er flere luftvejsvira i omløb, og at én af dem er en ganske almindelig forkølelse.

Men flere eksperter, som AFP har talt med, finder det sandsynligt, at covid-19 er på spil igen. Særligt fordi det er vinter i Nordkorea. Og covid-19 har gode betingelser for at spredes om vinteren.

Lige nu er den koreanske halvø ramt af noget, der minder om sibirisk kulde. Den seneste tid har temperaturen i Pyongyang været helt nede og ramme minus 22 grader.

Befolkningen i det hermetisk lukkede land har de seneste dage tilsyneladende haft en mistanke om, at noget var under opsejling.

I hvert fald kunne NK News tirsdag rapportere, at indbyggerne i Pyongyang var begyndt at hamstre dagligvarer og andre fornødenheder.

Det er første gang, at Nordkorea lukker dele af landet, siden styret erklærede »sejr« over covid-19 i august sidste år.

Hvis man skal tro de nordkoreanske myndigheder, havde covid-19 dog en meget kort levetid i landet.

Det var i hvert fald først i maj 2022, at landet annoncerede dets første tilfælde af sygdommen. Altså mere end to år efter, at resten af verden første gang stiftede bekendtskab med covid-19.

Det blev da også betegnet som et »mirakel«, da sygdommen blev erklæret udryddet allerede i august.

Det formodes, at et fåtal af nordkoreanerne – hvis nogen overhovedet – er blevet vaccineret mod covid-19.

/ritzau/AFP