Lufthavnen i Donetsk: Slaget om et sønderskudt symbol

De blodigste kampe siden sensommeren sidste år flammer i det østlige Ukraine. Håbet om fred er skudt i sænk i et opgør om en krigsarret, europæisk lufthavn.

De aktuelle kampe er værst i resterne af selve lufthavnen i Donetsk, men også Pulitovsky-broen til lufthavnen er en del af kampzonen, hvor antallet af dræbte – herunder civile på begge sider – trods den såkaldte våbenhvile har været støt stigende på det seneste.
Læs mere
Fold sammen

MOSKVA: For ikke så længe siden stod utålmodige flypassagerer ved bagagebåndet og ventede på deres kufferter. Hver dag ankom tusinder af rejsende til den splinternye lufthavn i Donetsk. Den var en af Ukraines mest moderne, færdigbygget til EM i fodbold i 2012.

Nu er der ingen passagerer og ingen kufferter. En sønderskudt ruin er alt, hvad der er tilbage af den nybyggede lufthavn. Måneders raketnedslag har knust alle ruder. Tax-free-butikkerne er plyndret. Granatsplinter har gennemhullet lofter og mure, så bygningens nøgne stålskelet stikker frem.

Kampene har sat deres præg på og omkring den topmoderne internationale lufthavnsterminal, somallerede i oktober sidste år var forvreden og sortsveden som følge af den tunge granatregn.Siden er det kun blevet værre. Fold sammen
Læs mere

Bagagebåndene er nu blevet en del af krigens frontlinje. For fronten løber tværs gennem det tidligere ankomstområde, hvor »finskytter er klar til at plukke dig hvert øjeblik«, som en ukrainsk soldat forleden sagde til Radio Free Europe.

»Vi søger ly bag bagagebåndene. Det er noget af det, der kan redde dig. Disse tre millimeter metal rundt om båndet,« sagde Serhiy Haljan, der overlevede ni dage i et slag, der nu har strakt sig over ni måneder.

 

I dag er stedet et symbol på krigens gang i det østlige Ukraine. Det var i lufthavnen, de væbnede kampe for første gang blussede op i den ukrainske millionby i slutningen af maj sidste år. Det var her, kampene fortsatte trods våbenhvilen. Og det var her, oprørerne i sidste uge indledte en offensiv, der skulle jage de ukrainske tropper bort fra deres sidste holdepunkt i Donetsk. På et par døgn blev knap 100 ukrainske soldater såret og mindst ti dræbt, ifølge officielle tal.

»Kiev forstår stadig ikke, at ingen kan tvinge os i knæ. Vi er blevet en sejrende magt,« sagde separatistlederen Aleksandr Sakhartjenko, der lovede at indtage flere ukrainske byer længere mod nord.

Den ukrainske præsident, Petro Porosjenko, svarede igen med lige så skarpsleben tunge: »Vi vil ikke opgive en eneste stump ukrainsk land,« lovede han søndag.

De ukrainske tropper indledte et modangreb, der har varet lige siden. Regeringen hævder nu, at hæren igen har kontrol med det meste af lufthavnsbygningen. Det samme hævder oprørerne.

Kampen om lufthavnen er ikke bare uafgjort. Den er også den vigtigste ydre årsag til afsporingen af den skrøbelige fredsproces. Et planlagt topmøde mellem EU, Vladimir Putin og Petro Porosjenko røg i sidste uge i vasken. Og trods våbenhvileaftalen er volden i det østlige Ukraine nu på det højeste niveau siden fredsmødet i Minsk i september. Det vurderer talsmanden for de internationale OSCE-observatører.

»Der har været en tendens til en roligere situation, men i de seneste dage er antallet af overtrædelser af våbenhvilen steget. Våben af alle kalibre bliver fortsat anvendt. Vi ser meget lidt tilbagetrækning af tunge våben, sådan som Minsk-aftalen foreskriver,« siger Michael Bociurkiw til Berlingske.

»Kampene er værst i og omkring lufthavnen i Donetsk, men de rammer også beboelseskvarterer i nærheden. Vi har selv oplevet farlige situationer i forbindelse med skudsvekslinger,« siger Michael Bociurkiw.

Raketter koster civile livet

I går blev tre civile dræbt under raketangreb på det oprørskontrollerede Donetsk. Menneskeretsgruppen Human Rights Watch meldte dagen inden om ni dræbte, herunder en fireårig dreng. Også et hospital blev ramt af raketter, der ifølge oprørerne blev affyret fra ukrainske positioner.

I sidste uge var det civile i ukrainske områder, der måtte bøde. 12 civile, herunder børn, mistede livet, da en rutebil blev flået i stykker i et raketangreb, der kom fra oprørernes positioner.

OSCE har gentagne gange opfordret parterne til at sætte sig til forhandlingsbordet.

»Tillidsniveauet er meget lavt,« konstaterer Michael Bociurkiw.

Også retorikken er uforsonlig som sjældent før. Rusland benægter officielt, at man støtter de prorussiske oprørere militært. Moskva anklager i stedet Ukraine for at optrappe konflikten og ignorere Ruslands seneste tilbud om at optræde som mægler.

»Som et resultat af det, ser vi igen beskydning af Donetsk,« sagde Putins talsmand, Dmitrij Peskov.

Den ukrainske regering ser ikke Rusland som en mægler, men som en de facto krigsførende part. Mandag beskyldte Ukraine Moskva for at sende 700 soldater over grænsen for at hjælpe oprørerne i offensiven mod lufthavnen. Ifølge det ukrainske forsvarsministerium omfattede forsyningerne tungt artilleri og luftværnssystemer.

»Disse sager kan ikke købes på markedet i Donetsk eller i Rusland. De kan kun komme fra det russiske forsvarsministeriums lagre,« sagde den ukrainske regeringschef, Arsenij Jatsenjuk.

Begge sider erkender samtidig, at slaget om lufthavnen er blevet symbolsk. Landingsbanen er bombet til et kraterlandskab, hvor ingen fly kommer til at lande i meget lang tid.

For Ukraine er lufthavnen det sidste fodfæste i oprørernes hovedby. Den fortsatte kontrol med området i udkanten af byen skal understrege, at det separatist-kontrollerede område aldrig bliver bæredygtigt på længere sigt. Samtidig har de ukrainske medier helte­kåret de soldater, der har holdt stand mod den tilsyneladende overmagt.

»Vi kæmper for en idé. Det er derfor, de russiske tropper ikke kan forstå, hvorfor en så lille gruppe kan holde stand i så lang tid,« siger en af de ukrainske soldater, Andrij Sjaraskin til TV-kanalen Ukraine Today.

For Rusland kan de pro-russiske oprøreres utrættelige angreb på lufthavnen tjene et lignende formål. Det viser modparten, at Ukraine vil leve i en krigstilstand, så længe Ruslands vilje ikke bliver hørt. I weekenden udsendte det russiske udenrigsministerium en erklæring, der krævede, at Ukraine overlader lufthavnen til oprørerne.

»Har I ikke selv børn? Har I intet hjerte? Så hold inde med skyderiet,« sagde en separatistisk militssoldat på den russiske tv-kanal Lifenews.

Imens fortsætter kampene om et symbol, som ingen kontrollerer. Soldater fra begge sider siger på sociale medier, at oprørere og regeringstropper kontrollerer hver deres etager i terminalbygningen. Med et gulv imellem sig forsøger de til stadighed at finde nye måder at slå hinanden ihjel på. Mandag sprængte oprørsstyrker en del af etagen over de ukrainske soldater i luften.

»Mange er sårede,« sagde Jurij Birjukov, rådgiver for Petro Porosjenko. »De har indledt et stormløb.«