Luftforurening lukker kinesisk millionby ned

Byen Harbin med 11 millioner indbyggere er indhyllet i tæt, sort røg. Skoler, lufthavn og dele af det offentlige transport er lukket ned på grund af forureningen.

Foto: CHINA STRINGER NETWORK
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

KINA: Billeder fra den kinesiske storby Harbin i det nordøstlige Kina viser mandag bygninger og veje indhyllet en mørkegrå tåge og befolkningen bærende hvide ansigtsmasker.

Harbin, der huser 11 millioner beboere, blev mandag stort set lukket ned af myndighederne, efter at luftforureningen i byen nåede 1000 målt på den såkaldte PM2,5-skala. Et niveau over 300 anses som farligt, mens Verdenssundhedsorganisationen, WHO, anbefaler et gennemsnitligt niveau på højst 20.

Skoler, lufthavnen og en del af den offentlige trafik i byen blev mandag lukket, oplyser det Kinas statslige nyhedsbureau, Xinhua, ifølge Reuters.

Ifølge Xinhua skyldes den store mængde smog, at det mandag er første dag, at varmen blev sluttet til i Harbin. Smoggen gør, at sigtbarheden er reduceret til omkring 10 meter, og det forventes at vare de næste 24 timer.

Luftkvaliteten i kinesiske byer er et stigende problem i Kina og samtidig også for landets politiske ledelse.

Andre dele af det nordøstlige Kina oplever for tiden også alvorlige smoggener, skriver Reuters. Herunder byen Tangshan, der ligger to timer øst for hovedstaden, Beijing. Beijing har også lidt under forurenet luft, og PM2,5-niveauet nåede sidste vinter over 900 i januar.