Loven langede ud efter Cosa Nostra

Værdier for to mia. kr. beslaglagt i Palermo ved storstilet operation, der bl.a. omfattede en kræftklinik.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

ROM: Italienske myndigheder beslaglagde i weekenden værdier for omkring to mia. kr., som menes at tilhøre den sicilianske mafia Cosa Nostra. Operationen omfattede en privat kræftklinik med 108 sengepladser, store byggefirmaer og virksomheder inden for sundhedssektoren, højhuse, villaer, anden fast ejendom samt fabrikker og adskillige bankkonti. Alt sammen ejet af Siciliens største skatteyder Michele Aiello, byggematador og forretningsmand inden for den private sygehussektor.

Aiello er et typisk eksempel på den sicilianske mafias nye veje væk fra skyderier på åben gade og krig mod staten til et stille og mere indbringende liv på høje niveauer. Indtil en række »angrende« mafiosi sidste år beskyldte ham for at være et fuldgyldigt medlem af Cosa Nostra, regnedes han for en respektabel borger. En af hans største kunder inden for sundhedssektoren var selveste den sicilianske region, altså den italienske stat selv. Her havde Aiello ved at true konkurrenterne væk opnået en nærmest monopollignende status, som kastede millioner af euro i offentlige midler af sig, ifølge anklagemyndigheden lige ned i mafiaens kasse.

Siden er også præsidenten for det sicilianske regionale råd, Totò Cuffaro, blevet sigtet for medvirken til mafia-aktivitet. Cuffaro tilhører et kristeligt demokratisk parti, der er med i Silvio Berlusconis regeringskoalition. Beslaglæggelsen skete på anmodning fra blandt andre undersøgelsesdommeren Roberto Scarpinato, som for tiden optræder i en serie om den sicilianske mafia i Berlingske Tidende. Scarpinato fik sidste år efter politisk pres frataget retten til at beskæftige sig med mafia-efterforskning med undtagelse af sager om beslaglæggelse af mafiaens værdier.

Det største tab ved operationen led mafiaen i byen Bagheria øst for Palermo, hvor Aiello drev en privatklinik for kræftsyge. På en enkelt bankkonto blev der desuden fundet 45 mio. euro, svarende til cirka 340 mio. kr. Michele Aiello blev anholdt i november sidste år, i første omgang på anklager om at have skabt et netværk af informatorer blandt de ansatte i anklagemyndigheden i Palermo, som kunne forsyne Cosa Nostra med oplysninger om mafia-efterforskningen. Sidste fredag forlod han dog fængslet og overgik til husarrest i sin villa, angiveligt fordi han er allergisk over for bælgfrugter og derfor af en dommer blev erklæret som værende ude af stand til at opholde sig i et fængsel.