Londons kloakarbejdere går i krig med fedtbjerg på 130 ton

Unders Londons gader samler der sig klumper af madrester, bleer og vådservietter, som blokerer kloakkerne.

Dette udaterede billede viser en stor klump af madrester, bleer og andet i Londons kloak. Fold sammen
Læs mere
Foto: Reuters/Handout
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det bliver kaldt et »monster-fedtbjerg«.

Reelt er der tale om en 130 ton tung og 250 meter lang klump bestående af vådservietter, hygiejnebind, bleer, madrester og fedt, som ligger og blokerer kloakken under Londons gader.

Arbejdet med at få fjernet den enorme klump er gået i gang, men kan komme til at tage op til tre uger. Fedtbjerget ligger under en større vej i Whitechapel i den østlige del af den britiske hovedstad, og klumpen er »stenhård«.

»Dette fedtbjerg er blandt de største, vi nogensinde har set. Det er et fuldstændigt monster, og det kræver meget mandskab og mange maskiner at få det fjernet, for det er stenhårdt,« siger Matt Rimmer, chef i Thames Water, der har ansvar for kloaksystemet.

Et hold på otte personer bruger blandt andet højtryksrensere i forsøget på at skille klumpen fra hinanden. De kan i gennemsnit fjerne 20-30 ton af klumpen dagligt. De mindre klumper bliver suget op i en beholder.

»Det er nærmest det samme som at brække beton op. Det er frustrerende, når man ved, at disse situationer er mulige at undgå. Dette er forårsaget af, at folk hælder fedt og olie i vasken og smider vådservietter, bind og bleer i toilettet,« siger Matt Rimmer.

London er ikke ukendt med, at ting samler sig i undergrunden. I 2013 brugte Thames Water eksempelvis ti dage på at fjerne et fedtbjerg på 15 ton.

Ifølge Thames Water sker det tre gange i timen, at kloaksystemet blokeres på grund af fedt. Fem gange i timen opstår der propper i systemet på grund af eksempelvis vådservietter.

/ritzau/AFP