London-terrorrister får livstid

De fire mænd bag det mislykkedes terrorangreb i London 21. juni 2005 er blevet idømt livsvarigt fængsel. Det betyder minimum 40 år bag tremmer.

Disse fire mænd er dømt skyldige for terrorforsøg. Foto: Scanpix Fold sammen
Læs mere

De fire afrikanskfødte terrorister, der en tirsdag morgen for to år siden forsøgte at sprænge sig selv og hundredvis af medpassagerer med sig i døden i London, er blevet idømt livsvarigt fængsel.

Selvom det ikke lykkedes at springe andet end detonatorerne i luften, vurderede retten, at de var fuldt ud vidende om det massive massemord, deres bomber kunne skabe.

To andre mænd, der er sigtet for medskyldighed i terrorangrebet, skal igennem en ny retssag, da juryen ikke kunne blive enige om en kendelse.

De vidste, hvad de gjorde

Sagens dommer, Justice Fulford, udtalte under sin domsafsigelse, at de mislykkedes angreb havde en klar forbindelse til det terrorangreb, der to uger tidligere kostede 52 mennesker livet.

Bomberne var næsten identiske, og der er stærke beviser for, at begge terrorceller havde forbindelse til al-Qaeda, skriver BBC.

- De mange sårede, de tusindvis af mennesker, som var fanget i undergrunden under rædselsfulde omstændigheder, røgen, skrigene og de døde - alle disse konsekvenser fra terrorangrebet to uger tidligere, kendte de fire dømte til, inden de forsøgte at udløse bomberne, sluttede dommeren af.

Netop denne pointe fremførte anklageren gentagende gange under retssagen:

Selvom udførslen af angrebet var sløset og inkompetent, så var målet klart: At skabe massiv ødelæggelse, forklarede Sue Hemming chef for anklagemyndigheden.

De dømte forsvarede sig med, at det aldrig var meningen, at bomberne skulle gå af. De ønskede blot at skræmme den britiske befolkning, som straf for, at deres land deltog i invasionen af Irak.

Mirakel bomber ikke gik af

Bombeeksperter vurderede i vidneskranken, at havde bombernes detonatorer bare været en anelse kraftigere, eller havde kemikalierne været mere koncentreret, var bomberne med sikkerhed gået af.