London ramt af dødbringende terror – nu roses lokale for »et ubeskriveligt mod«

Mindst to personer døde fredag efter et terrorangreb i centrum af London, inden politiet fik skudt og dræbt den formodede gerningsmand. Forbipasserende forhindrede tilsyneladende angrebet i at udvikle sig og hyldes af Londons borgmester.

London blev fredag ramt af endnu et terrorangreb. Lokale roses for at have forhindret angrebet i at udvikle sig. Her ses bevæbnet politi ved London Bridge umiddelbart efter angrebet fredag eftermiddag. Fold sammen
Læs mere
Foto: DANIEL SORABJI

Fredag eftermiddag blev London ramt af det, som myndighederne betegner som endnu et terrorangreb.

Klokken 13.58 lokal tid blev politiet alarmeret om, at en mand angreb flere personer med kniv på London Bridge i centrum af London.

Kort efter kunne Metropolitan Police oplyse, at manden var blevet skudt af politiet. Både BBC og The Guardian oplyste fredag aften, at to af de sårede fra knivoverfaldet var afgået ved døden.

Politiets talsmand, vicepolitikommissær Neil Basu fra Scotland Yard, erklærede på et pressemøde, at episoden bliver betragtet som et terrorangreb og derfor vil blive håndteret af de britiske antiterrormyndigheder.

»En mandlig mistænkt er blevet skudt af politiet. Jeg kan bekræfte, at han er død. Episodens karakter gjorde, at vi med det samme behandlede det som et terror, og jeg kan nu bekræfte, at det bliver betragtet som et terrorangreb,« sagde Neil Basu fra Scotland Yard.

Scotland Yard oplyser samtidig, at den dræbte mand bar en vest med en bombeattrap. Politiet ønskede fredag eftermiddag ikke at spekulere i motivet for angrebet.

London-borgmester Sadiq Khan takkede fredag eftermiddag personer i politiet og redningstjenesten for at »sætte deres liv på spil hver dag« for at sikre sikkerheden for byens borgere.

Politiet kom til London Bridge og skød gerningsmanden, efter at en gruppe forbipasserende ifølge øjenvidner tilsyneladende havde overmandet vedkommende.

På videoer fra London Bridge på sociale medier kan man således se, hvad der ligner en person, som holdes nede af en gruppe mennesker, inden han bliver skudt af politiet.

»Folk udviste et ubeskriveligt mod«

Borgmester Sadiq Khan talte fredag om »heltemod« fra »helt almindelige mennesker«, der efter alt at dømme forhindrede angrebet i at udvikle sig.

»Folk udviste et ubeskriveligt mod,« lød det fra Sadiq Khan, der havde svært ved at finde ord for de personer, der var med til at overmande den mistænkte mand, inden politiet nåede frem.

»Det bemærkelsesværdige ved de billeder, vi har set, er det betagende heltemod fra folk, der bogstaveligt talt løb imod fare uden at vide, hvad der ventede dem,« sagde borgmesteren:

»Det er endnu et eksempel på tapperhed og heltemod fra helt almindelige London-borgere, der løber mod fare og risikerer deres eget ve og vel for at redde andre.«

BBC-journalist John McManus, der opholdt sig på stedet under hændelsen, fortalte, at han så et slagsmål, hvor »adskillige mænd tilbageholdt én mand. Derpå ankom politiet hurtigt og flere skud blev affyret«.

Et øjenvidne, Karen Bosch, fortalte BBC, at hun sad på en bus på vej over London Bridge, da bussen pludselig standsede, fordi personer løb over broen og ud på vejen, mens de kiggede tilbage over deres skuldre.

»Det så ud, som om der var et slagsmål i gang … folk var i klammeri med hinanden,« sagde Karen Bosch, der også beskrev, hvordan man »tumlede med en høj mand med skæg«.

Karen Bosch havde sin baby med sig og søgte dækning bag trappen i bussen. Der lød så to skud eller andre høje lyde. Manden trak sin jakke tilbage, og ifølge øjenvidnet kunne man se, at manden havde en form for vest indenunder.

»På bussen panikkede vi, for på det tidspunkt var vi næsten lige så tæt på manden som politiet.«

Kort efter blev manden skudt af politiet, fortalte Karen Bosch til BBC.

GRAFIK

Londons politi skyder knivangriber

En knivbevæbnet mand blev skudt og dræbt af politiet i forbindelse med overfald på London Bridge.

På billeder fra London Bridge kunne man desuden se en hvid lastbil, som står parkeret på tværs af broen, hvor den blev undersøgt nærmere af politiet.

Ifølge Londons borgmester leder politiet ikke efter flere medvirkende til episoden ved London Bridge.

Ikke første gang

Angrebet på London Bridge kommer blot få uger, efter at de britiske myndigheder nedtonede risikoen for terror i Storbritannien.

4. november meddelte det britiske indenrigsministerium, at man reducerede trusselsniveauet til »betydeligt«, som er niveau tre ud af fem, når det gælder truslen om terror.

Borgmester Sadiq Khan ville ifølge BBC i første omgang ikke svare på, om dagens hændelse kan ændre på den beslutning.

Det er ikke første gang, at London Bridge er centrum for et terrorangreb.

3. juni 2017 var broen midtpunkt i et stort terrorangreb. Dengang kørte tre gerningsmænd en varevogn, indeholdende adskillige beholdere med brændbare væsker, op på fortorvet flere gange og ramte adskillige fodgængere.

Efterfølgende stak gerningsmændene af og løb ind på det nærliggende Borough Market, hvor de stak adskillige med knivOtte døde under angrebet og 48 blev såret. Efter en omfattende politijagt blev alle tre gerningsmænd skudt af politiet. Efterfølgende kom det frem, at overfaldet var inspireret af IS.

Blot tre måneder tidligere fandt et nærmest identisk angreb sted på Westminster Bridge og ved det britiske parlament.

Også Storbritanniens premierminister, Boris Johnson, takkede flere gange i løbet af fredagen politiet, myndighederne og folket for »det store mod«, der blev udvist i forbindelse med episoden på London Bridge.

Samtidig gav Boris Johnson i interview med britiske medier udtryk for, at han har svært ved ikke at tænke tilbage på terrorangrebet i juni 2017.

Premierministeren oplyser desuden, at han har suspenderet sin kampagne i den nuværende valgkamp. Han vil senere beslutte, hvornår han genoptager valgkampen.