London-politi i akut mangel på efterforskere - vil hive folk ind helt uden politierfaring

I en periode, hvor den britiske hovedstad tre gange på ni uger er blevet ramt af terrorangreb, tager politiet nye midler i brug i jagten på nye efterforskere. Politiforbund er skeptisk.

Londons borgmester Sadiq Khan og chef for Londons politi, Cressida Dick, besøgte mandag London Bridge, der i weekenden var mål for et terrorangreb. Fold sammen
Læs mere
Foto: FACUNDO ARRIZABALAGA

For første gang nogensinde får almindelige borgere helt uden erfaring i politiet mulighed for at arbejde som efterforskere i London.

Det sker på grund af en stor mangel på efterforskere i den britiske hovedstad, skriver det danske politis fagblad, Dansk Politi.

Den nye rekrutteringsform træder i kraft i en periode, hvor Storbritannien tre gange på ni uger har været ramt af terrorangreb.

Den 22. marts blev området ved Westminster Bridge i London angrebet, og seks personer blev dræbt. To måneder efter, 22. maj, blev en koncert med den amerikanske sangerinde Ariana Grande angrebet i Manchester – 22 mistede livet, heraf flere børn. Og i lørdags var London igen målet, da tre gerningsmænd påkørte tilfældige på London Bridge, hvorefter de hoppede ud af bilen og gik til angreb på folk med knive. Syv personer har mistet livet.

Flere krav til aspiranterne

Sigtet med ar hive folk uden erfaring ind i politistyrken er desuden at sammensætte et hold med forskellig baggrund og kvalifikationer til efterforskningen for at være bedre rustet til at tackle de mere og mere komplekse kriminalitetsformer som fx cyber-kriminalitet, som politiet i London står over for.

Det fortæller politiinspektør Stephen Clayman, der står i spidsen for den nye rekruttering, i en pressemeddelelse.

»The Met (politiet i London, red.) er nødt til at udstyre sine ansatte – både de nuværende og fremtidige – med de rette færdigheder og kvalifikationer for at imødegå disse udfordringer og de fremtidige trusler. Vi er nødt til at sikre, at vi er endnu mere innovative i måden, vi rekrutterer på, og at vi ser ud som og agerer som de London-borgere, vi tjener,« siger Clayman.

For at komme i betragtning skal man have boet i London i mindst tre af de seneste seks år og have en videregående uddannelse.

Rekrutterne skal desuden igennem en kortvarig oplæring og bestå en eksamen efter 12 måneder, samt gennemføre et toårigt udviklingsprogram, hvis de skal være kriminalbetjente.

Allerede efter 18 ugers træning får de dog lov til at beskæftige sig med efterforskning, skriver The Telegraph.

Politiforbund er skeptisk

Hos det engelske politiforbund, Police Federation, erkender man behovet for flere efterforskere - efterforskerne er den personalegruppe, der er skrumpet mest ind de seneste år – men man er skeptisk over den nye rekrutteringsform.

»Vi tror på, at alle politiansatte har brug for en grundlæggende indføring i, hvad det vil sige at være politiassistent i det 21. århundrede. Direkte rekruttering eller »direkte indgang« er ikke en magisk kugle (der kan løse, red.) den akutte mangel på efterforskere, der har nået et kritisk niveau, som påpeget af HMIC tidligere på året,« siger formand for efterforskerne i forbundet Karen Stephens i en pressemeddelelse.

Fagforbundet efterlyser desuden en nærmere undersøgelse af, hvorfor efterforskningsstyrken skrumper sådan ind.

HMIC, der er en uafhængig institution, som vurderer den britiske politistyrkes effektivitet, skrev den 7. marts:

»For første gang advarer HMIC om en national krise på grund af manglen på efterforskere i mange politistyrker,« skrev instituttet, der også beskrev, hvordan manglen på efterforskere har skabt store arbejdsbyrder og stress blandt de efterforskere, der er i London.

Den nye rekrutteringsform trådte i kraft 31. maj, og i første runde har efterforsker-aspiranter mulighed for at søge ind frem til 3. juli.